Uw mening
Stuur uw mening in over alles wat er reilt en zeilt in de wereld of binnen de gemeente Tubbergen in het bijzonder.
Dat mag met een kwinkslag of serieuze toonzetting, doch niet beledigend of onfatsoenlijk.
De redactie behoudt zich de vrijheid voor om uw ingezonden mening niet te plaatsen.
redactie@tubbignieuws.nl


16-03-2017

erdomannetje.jpg

Erdomannetje

Veel buitenlandse media rapporteerden over de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Zou na de Brexit en het Trumpiaans succes ook Wilders de macht grijpen voor een Nexit, was daarbij de vraag.
De uitslag stelt het buitenland gerust, want premier Rutte werd met de VVD weer de grootste in ons land. Tot vrijdag voor de verkiezingen leek in de polls dat Wilders op de hielen zat van Rutte. Maar ziedaar, de hulp van het Erdomannetje uit Ankara. Deze kon wel wat ‘bombarie’ gebruiken voor de nationale volksenquête  in april om meer presidentiële macht te krijgen. Er zitten nogal wat dubbele nationaliteiten met Turkse ‘roots’ in Europa en verkiezingstoespraken van Turkse ministers in Europese landen zouden kunnen helpen om de leider van de AK-partij nog hoger op het schild te hijsen. Dat het ook zijn invloed heeft op de verkiezingen in Nederland en straks Duitsland en Frankrijk, was mooi meegenomen. De aandacht moet namelijk worden afgewend van de nationale economische problemen waarin Turkije verkeert.  

Het Nederlandse kabinet gaf te kennen geen prijs te stellen op Turkse toespraken in aanloop naar de Nederlandse verkiezingen. Dreigementen volgden evenals een landingsverbod voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en urenlange  ‘gijzeling’ van de minister van familiezaken die op slinkse wijze het consulaat in Rotterdam per auto vanuit Duitsland trachtte te bereiken. De aanhangers van het Erdomannetje werden met vlag en al gemobiliseerd om post te vatten voor het consulaat met vernielingen tot gevolg.
Aboutaleb, geboortige Marokkaan en burgemeester van Rotterdam gaf geen krimp op basis van de openbare orderegelgeving, daarbij gesteund door het kabinet. Het Erdomannetje dreigde voor de staatstelevisie met maatregelen, noemde Nederland nazistisch en de moordenaars van Sebrenica. Het hele land verbolgen en één achter premier Rutte die als lijsttrekker van de VVD binnen een paar dagen met stip een voorsprong nam op Wilders in de Tweede Kamerverkiezingen. Voor de derde keer op rij de grootste en leider van de coalitieonderhandelingen.

'Segregatiepartij' DENK liftte mee, Wilders ‘likt’ zijn wonden, maar is Wilders nu uitgerangeerd? Nee dus, In het ‘rooie’ bolwerk Rotterdam werd Wilders de grootste evenals in bijvoorbeeld Maastricht, Almelo en Steenwijkerwold en wellicht nog enkele andere. Zelfs in het CDA-bolwerk Tubbergen trok Wilders veel stemmen. De meeste gemeenten waar Wilders scoort, kennen grotere sociale problematieken of volgelingen met angst voor buitenlanders. Wilders dus niet de grootste maar wel weer een paar zeteltjes extra om te laten ‘bemannen’ door horige volgelingen en ook dat met dank aan het Erdomannetje.

Opnieuw heeft Rutte vier jaar voor de boeg waarbij de middengroepen en de minima maar moeten afwachten of ook zij kunnen profiteren van de stijgende economie. Een mooie taak voor de toekomstige coalitiegenoten om dat af te dwingen. Anders worden zij weggevaagd net zoals de PvdA en wordt Wilders alsnog op het schild gehesen!

‘Fijnslijper’ 

16-03-2015

Kaf en koren

In deze onrustige tijden waarin iedereen het steeds drukker heeft, steeds meer praat en het liefst 24 uur per dag in groepen appt, is het ten zeerste nodig om je aan een paar ankers vast te houden. Van alle kanten vliegen de meningen en protocollen je om de oren. Vergaderingen over vergaderingen en iedereen brabbelt en bralt en praat een ander vele malen na. In dit gigantische woud van niet aflatende stemmen en meningen is het zeer prettig om terug te kunnen vallen op een paar bronnen die het nieuws helder en duidelijk duiden. Daarom afgelopen zondag vol vertrouwen het achtuurjournaal opgezet. Eén van die pijlers waar je op kunt bouwen. Een baken. Ik wist werkelijk niet wat me overkwam. Het journaal opende met het uitvallen van Max Verstappen, de formule 1 coureur die geloof ik als jongste ooit startte. Na 34 rondjes gaf z’n auto het op vanwege een naar later bleek kapotte bougie. Totale apathie. Het belangrijkste nieuws van die dag bestond er uit dat Calimero, die voor de lol rondjes rijdt in een auto, uitvalt met een kapotte bougie. Talloze mensen overkomt dat per jaar en dan bellen ze de ANWB. Zij zullen echter nooit het journaal halen. Daarna kwam het veel minder belangrijke nieuws: een cycloon die de eilandengroep Vanuatu verwoest. Windvlagen van 300 km/u. Verder nog een stukje over Amerika en Iran, maar toen was het al snel tijd voor het weer. Gelukkig had mijn kwaliteitskrant het een dag later wel begrepen. Hier het nieuws over de cycloon op de voorpagina en ergens tussen het sportnieuws, daar waar het hoort, met alle respect, het nieuws over onze Benjamin. Ergens achterin katern 1 tussen wat omhooggevallen Nederlandse tieners. In Tubantia werd één van deze kuifeenden zelfs al “een grote mijnheer” genoemd. Het journaal maakte zondagavond naar mijn mening een mispeer van jewelste. Hopelijk blijft het bij dit incident. Laatst sprak ik iemand die vond dat het achtuurjournaal ons niet serieus nam en ons eigenlijk als kinderen behandelde. Na gisteravond neig ik er naar om hem gelijk te geven. Meer dan ooit is het nodig om het kaf van het koren te scheiden om één en ander nog enigszins overzichtelijk te houden. Weg met die flutitems. Ze zijn een belediging voor de dappere nieuwsvolgers die wat lijn proberen aan te brengen in de niet aflatende brij van onzinnige informatie die ons dagelijks overspoelt.

Anne Jan Teunis

03-07-2014

verene_shephard.jpg

Wat een land !

Ik weet niet hoe u er over denkt, maar dit land schiet door in bestuurlijke en rechterlijke ‘dapperheid’. Sinterklaas mag zich niet meer laten bijstaan door Zwarte Pieten en de kastelein van een kroeg zonder personeel mag in zijn eigen toko geen ‘peukie’ meer op z’n lip hebben op straffe van een boete van 19.000 euro.
Om met dat laatste te beginnen. Het oudste rookverbod ter wereld dateert van 1590 toen de Paus van Rome het roken in kerken verbood. In 1990 kwam in Nederland het eerste rookverbod in de Tabakswet te staan voor overheidsgebouwen en in 2004 ontstond het recht op een rookvrije werkplek. Voor een kroegbaas zonder personeel gold tot vorige week nog een uitzondering op het rookverbod in publieke ruimtes. Het kleine café met rokende kroegbaas was het enige uitvluchtoord waar verstokte rokers nog terecht konden om onder het genot van een borrel ook aan een sigaret, sigaar of pijp te mogen lurken. Het nieuwste rookverbod, met straffe boetes, werd dinsdag in de Tweede Kamer met een nipte meerderheid van 76 stemmen voor en 70 tegen aangenomen.
De ‘Krant van Wakker Nederland’ liet er de stelling van de dag op los. Onder de 6761 deelnemers was 62 procent het niet eens met uitbreiding van het rookverbod. “Den Haag slaat door in betutteling”, foeteren de tegenstanders en ook “Men helpt de kleine kroeg om zeep”. Één tegenstander liet echter ongewild ook een voordeel horen. De betrokkene komt sinds de invoering van het eerdere rookverbod al niet meer in een horecabedrijf, waardoor hij maandelijks 300 euro bespaard. Nederland loopt nu dapper voorop in Europa waar het verder een lappendeken is van rookverboden en uitzonderingen. Behalve in Griekenland want ook daar mag het niet. Alleen is er geen Griek die zich er iets van aantrekt!

Dan het ‘zwarte pieten’ richting de helpers van de Sint. Een rechter te Amsterdam heeft de gemeente teruggefloten met het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas en Zwarte Pietenbaas. Juist in de week dat VN-afgevaardigde Verene Shepherd in ons land onderzoek doet naar rassencriminaliteit. Sinds enkele jaren ligt ook de traditie van Sint en Zwarte Piet onder vuur en vorig jaar liet de Jamaicaanse professor Shepherd al weten dit discriminerend te vinden. Zij zag er een verbinding in tot de slavenhandel waar Nederland in een ver verleden een flink aandeel in had. “Heeft de Sint en Piet echter wel een vergunning nodig om welke stadshaven binnen te varen?”, vraag ik me nu af. En zo ja, dan hoop ik bij de volgende intocht heel veel carnevaleske maskers te zien naar bijgaand voorbeeld!

‘Fijnslijper’

17-11-2013

hond_met_postbrief.jpg

Stop Hondenbelasting en teken nationale petitie

Het doel van deze actie is om zo spoedig mogelijk het afschaffen van hondenbelasting in Nederland te realiseren.
Ten gevolge van de uitspraak van De Hoge Raad op 18 oktober 2013 is de originele aanpak niet meer van toepassing. De Raad oordeelde dat Gemeenten hondenbelasting mogen heffen. Gemeenten ontlenen de bevoegdheid hiertoe uit Artikel 226 van de Gemeente Wet. De Hoge Raad heeft geen uitspraak gedaan over het gelijkheidsprincipe verankerd in Artikel 1 van De Grond Wet. De Raad verschuilde zich achter Artikel 120 van de Grond Wet. Dit artikel verbied grondwettelijke toetsingen van goedgekeurde wetgeving.

De oplossing is dus nu duidelijk. De wetgever (lees De Tweede Kamer) dient de wetgeving aan te passen. Artikel 226 dient uit De Gemeente Wet te worden geschrapt! Om dit te realiseren is een burgerinitiatief opgezet. Om te slagen zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig.

Ik nodig u uit om de actie tegen de hondenbelasting te ondersteunen door deze petitie te ondertekenen! Voor het ondertekenen van de petitie even kijken op: http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief---afschaffen-van-hondenbelasting

Na het invullen van uw naam en email adres ontvangt u van petities.nl een email bericht. (Let op dat dit bericht niet in uw spamfilter terecht komt). Klik op de link in het email bericht om uw deelname te bevestigen. Omdat deze petitie een “burgerinitiatief” betreft dient u wel bij het bevestigen van u deelname uw geboorte datum, plaats en adres in te vullen! Verder dient u te bevestigen dat u de Nederlandse nationaliteit bezit. De gevraagde gegevens MOETEN worden ingevuld. Zo niet, is uw handtekening ongeldig!

Volg de actie via Twitter@Stophond of de Facebook-pagina Actie tegen de hondenbelasting. Een "like" op de pagina geeft niet aan dat u de petitie ondersteund dus vergeet niet de petitie te ondertekenen. Deel uw nieuws, links en tips met betrekking tot de hondenbelasting en bespreek het nut van de hondenbelasting via de Facebook-pagina of de actie website www.stophondenbelasting.nl

Bij voorbaat dank!
Bert Witteveen
09-11-2013

kwa-max_poet.jpg

Nastrofje!

Terwijl koning Willem Alexander en koningin Maxima vanavond in het Kremlin dineren met ‘dictator’ Poetin, zitten de actievoerders van Greenpeace in Sint Petersburg nog in hun cel. Over de ‘kidnapping’ en ‘zeeroverij’ door Russische commando’s van de Arctic Sunrise zal niet worden gesproken om de afsluiting van het ‘vriendschapsjaar’ Nederland - Rusland niet teveel te bruuskeren, want morgen is er ook nog een concert te gaan.
Ook minister van Buitenlandse Zaken Timmermans zal morgen in zijn beste Russisch amper over de schending van het internationale zeerecht spreken omdat deze ‘zeeroverij’ voorligt bij het internationale Zeerechttribunaal in Hamburg.

Greenpeace voerde op 18 september actie tegen gasboringen bij Nova Zembla en probeerde spandoeken op het Russische boorplatform aan te brengen. Ze werden verjaagd en geïntimideerd met elf geweerschoten, maar het echte antwoord van ‘dictator’ Poetin kwam een dag later toen Russische commando’s vanuit een helikopter in internationale wateren langs een touw op de Arctic Sunrise neerdaalden om de macht over het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, over te nemen. Ook toen werd er gedreigd met automatische wapens.

De bemanningsleden en de Arctic Sunrise werden opgebracht naar Moermansk waar de activisten in de cel werden ‘gegooid’ en later naar Sint Petersburg werden overgebracht. Sinds de ‘kidnapping’ zijn er in Rusland hele ambtelijke organisaties bezig om de ene na de andere verzonnen ‘misdaad’ de actievoerders van Greenpeace aan de ‘broek te hangen’. Dit louter en alleen om de macht van het ‘herboren’ Rusland van ‘tsaar’ Poetin aan de wereld te bewijzen.

Na een veroordeling door de ‘marionetten’ van Poetin in de Russische ‘rechtbank’, heeft hij dan zijn macht en kracht aan het eigen volk laten zien, waarna zo onopvallend mogelijk de actievoerders een strafvermindering tegemoet kunnen zien.

Die macht heeft Poetin louter en alleen omdat Europa afhankelijk is geworden van Russisch aardgas. Veertig jaar geleden waren we voor dik 70 procent afhankelijk van de olie van de Arabieren. Nu is dat amper nog 30 procent. Dat kan met dat Russische gas ook!

‘Fijnslijper’

P.S.
Dit ‘verhaaltje’ zal wel weer op vele bureaus belanden, want niets in de huidige wereld blijft nog geheim. Zelfs niet meer als je alleen maar iets denkt, vrees ik!
Maar toch fijn dat Poetin met regelmaat komt shoppen in een Nederlands stadje waar zijn dochter woont en daarbij gewoon over straat kan lopen. Dat zal in zijn eigen ‘Gulag’ niet kunnen, vrees ik!

Nastrofje!

18-09-2013

rutte.00-1-2-3-4.png

Alleen ‘Butterfahrten´ kunnen Rutte stoppen

Prinsjesdag heeft niet al te veel verrassingen in petto. Het vertrouwen van de Nederlandse burgers in de toekomst is al jaren tanende omdat de kabinetten Rutte 1 en Rutte 2 er maar niet in slagen om beleid te maken die ons uit het dal moeten helpen.

Bijvoorbeeld geen verbod op alsmaar tijdelijke werknemerscontracten omdat men er niet in slaagt het ontslagrecht enigszins te versoepelen. Ja, de kantonrechters slaan wat sneller op de tafel en ook de zak geld is wat kleiner geworden, maar zolang een werkgever niet op acceptabele wijze zijn bedrijf kan bijsturen tijdens economische dipjes, zal men geen vast personeel meer aanstellen.

Ook is Rutte er niet in geslaagd om zakkenvullende managers een halt toe te roepen. Hij kijkt wel uit, het is zijn aanhang. Nee, Rutte is opnieuw flink door het ijs gezakt, zo kan de troonrede wel beoordeeld worden.
Oplossingen worden niet gezocht in hervormingen en bezuiniging op de staatsuitgaven, maar in het verleggen van de kosten. Met de aanschaf van de geplande 35 JSF-gevechtsvliegtuigen in plaats van 37 had men bijvoorbeeld de groep AOW'ers zonder aanvullend pensioen kunnen ontzien en waarom modale tweeverdieners zonder kinderen er op vooruitgaan is een raadsel.
Bovendien worden tal van overheidstaken verlegd naar gemeenten. Daar komt niet het geld bij wat men nodig heeft om die taken uit te voeren. De rijkskas gaat er wel beter uitzien, maar gemeenten komen naar schatting in 2017 ruim 7 miljard euro tekort.
Ook de lastenverzwaringen voor burgers gaan gewoon door. Net als in vorige jaren. Burgers zijn dus ‘kopschuw’ geworden voor het doen van uitgaven. Kan ik straks een groter huis wel betalen?
Die auto die ik volgens Rutte moet aanschaffen, helpt ons er zeker niet bovenop. Dat helpt alleen de producerende landen. Nee, daar heeft Rutte niet aan gedacht toen hij die uitspraak deed.
Rutte stond nog wel eens voor de klas in een basisschool. Dat vindt hij leuk om te doen. Hij zou eens gewoon weer in de bankjes moeten gaan zitten om het basisbegrip van economie weer te leren. De economie draait alleen goed indien men wat te besteden heeft.
Laat nu Rutte dat juist de mensen afpakken !

Zo gaat in 2014 opnieuw de accijnsheffing op benzine en drank omhoog. Duurdere benzine betekent hogere transportkosten en is slecht voor ondernemers en burgers. En duurdere drank is slecht voor stappen in de horeca. De opslag op bier wordt ruim 5 procent extra.
Toch is er een uitzondering. De accijnsheffing op tabakswaren blijft gelijk. Weet u waarom?
Omdat men tegenwoordig al vanuit Utrecht naar Duitsland rijdt omdat daar sigaretten en shag een stuk goedkoper zijn. ‘Het verhogen van de tabaksaccijns wordt dan een schot in eigen been’, zei Rutte bij Pauw & Witteman.
Kijk, daar ligt dus de oplossing. Massaal boodschappen doen in onze buurlanden. De ‘Butterfahrt’ van vroeger in omgekeerde richting. Sigaretten en shag scheelt al gauw 7 euro per slof. Benzine en diesel zijn er zo’n 9 eurocent per liter goedkoper. Vlees en vleeswaren zijn eveneens voordeliger en ook van betere kwaliteit en dat geldt voor groenten eveneens. Om van bier en sterke drank maar te zwijgen, want dat scheelt echt een slok op een borrel !

We komen er wel. Rutte leert het wel. Tegenwoordig neem ik de buurtjes ook mee op mijn wekelijkse ‘Butterfahrt’. Dat zouden alle Nederlanders moeten doen. Dan is het gauw gebeurd met het kabinet Rutte en kan hij eindelijk in het bankje gaan zitten !

‘Fijnslijper’
24-08-2013

hasj_-_rats__kuch_en_bonen.00.jpg

Rats, kuch & bonen / hasj, coke & pillen

De FC Twente-vertaling uit vak P van het oude soldatenliedje ‘Rats, kuch & bonen’ heeft middels het ontrolde spandoek gezorgd voor landelijke ophef. Is die ophef terecht?

Feit is dat de Tweet van KNVB-baas Michael van Praag en de publiciteit op TV door o.a. Jack van Gelder en Johan Derksen de discussie hebben aangezwengeld. Van Praag vraagt zich in de Tweet af of je het gek moet vinden dat de combiregeling weer wordt ingevoerd, gelet op de tekst. De aanklager betaald voetbal van de KNVB kondigde een vooronderzoek aan of FC Twente eventueel moet boeten voor het spandoek. PEC Zwolle erevoorzitter en huidig directeur van Sc Heerenveen Gaston Sporre meldt dat je er niet zo zwaar aan moet tillen.

De afgeleide tekst op het spandoek in vak P is een citaat uit de jongste vertaling van het aloude soldatenliedje ‘Rats, kuch & bonen’ dat jaren geleden in vak Q al werd gezongen als ‘Sjaal, das & toeter’. De huidige versie werd al eens meegezongen eind jaren ’90 door toenmalig burgemeester Mans na de bekerwinst van FC Twente op het Noorse Liljehammer. Ja, sport ‘verbroedert’ in gezelschap!

Bij Heracles in Almelo zong men vroeger in de jaren ‘60: ‘Schiet Lou de palingboer kapot - hallelujah, dan wordt Jopie (Schuman) onze god - halle lu u jah’. Bij FC Twente hoor je de aanhang van tegenstanders na de vuurwerkramp vaak vuurwerkgeluiden maken. Ajax wordt vaak beschimpt als ‘jodenclub’ en ook de meeste andere clubs hebben zogenoemde geuzenliederen waar op de tekst wel het een en ander valt aan te merken. Er is dus potentie om veel geld binnen te halen voor de KNVB.

Ja, met dank aan de Tweet van Van Praag, krijgt het spandoek van vak P nu een andere dimensie en buigt de aanklager betaald voetbal zich over de vraag of FC Twente beboet kan/moet worden, 15 jaar nadat het ‘geuzenlied’ in de huidige versie zijn intrede deed.

Vast staat, dat het taalgebruik van de bevolking verloedert. Dat is zelfs op TV bijna dagelijks hoorbaar en ook langs de voetbalvelden. Vooral in en om het veld is dat wekelijks waarneembaar bij de amateurs en het jeugdvoetbal en is de scheidsrechter meestal het ‘haasje’.
Laat Van Praag en de KNVB zich daar druk om maken, want de jeugd heeft de toekomst in handen!

‘Fijnslijper’

11-08-2013

aangifte.jpg

Van de pot gerukt…

Het wordt steeds fraaier in Nederland. Gemeentelijke sociale diensten die ongehuwde moeders onder druk zetten en dreigen met stopzetten of inperken van de bijstand om de moeders te laten vertellen met wie ze het bed hebben gedeeld.
Doel is het achterhalen van de identiteit van biologische vaders om deze ‘voor het ‘slippertje’ te laten boeten door hen maandelijks een bedrag naar inkomen te laten betalen voor de kosten van hun biologische kinderen. Jeugdzondes kunnen je dus duur te staan komen ondanks dat de moeder niets meer met je te maken wil hebben.

Rotterdam begon er vorig jaar mee en ‘achterhaalde’ op die manier 250 biologische vaders. Een Rotterdammer moet nu maandelijks 486 euro aan de gemeente betalen voor het onderhoud van zijn ‘koter’ zonder dat er een vaderschap-test is gedaan. De rechter nam namelijk genoegen met de uitleg van de gemeentelijke sociale dienst. De SD beriep zich op de ‘getuigenis’ van de biologische moeder. De man in spé moet dus gewoon aftellen zonder dat echt bewezen is dat hij de biologische vader is.
Niet eerst een dna-test op verzoek van de moeder en het kind als onomstotelijk bewijs, maar een getuigenis afgelegd onder ‘dwang’. Wel betalen maar geen rechten als vader en ook geen omgangsregeling.

Ziedaar het voorbeeld van de juridisch dwalende overheid die gemeengoed dreigt te worden nu de gemeenten Amsterdam, maastricht en Zwolle in de voetsporen treden van Rotterdam. Een verklaring op schrift met een handtekening van een biologische moeder – waarbij vraagtekens kunnen worden gezet over de wijze waarop – is genoeg om iemand ‘kaal’te plukken.
Zijn ze bij de rechtelijke macht helemaal van de pot gerukt?
Als ik een ongehuwde moeder zou zijn, zou ik Teeven aanwijzen of Opstelten!

Bij de volgende stap zijn donoren aan de beurt...

‘Fijnslijper’
 

06-07-2013

jenever-en-tabak.jpg

Help

Roken in de horeca wordt per 1 juli 2014 totaal aan banden gelegd. Daarmee maakt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een einde aan de uitzondering voor de kleine horeca-ondernemer zonder personeel. De ministerraad stemde vrijdag in met het voorstel dat nu bij de Raad van State ligt voor een advies, voordat de Tweede Kamer er zich over kan buigen.
Vooraf kwam er dit jaar ook nog een zeer forse accijnsverhoging. Bijvoorbeeld een ‘pakje van de weduwe’ van 50 gram kost nu maar liefst 8,70 euro en de volgende accijnsverhoging ligt al weer klaar na Prinsjesdag.
De populariteit van het rokerspijpje ‘Smoke4Fun’ zal dus nog verder toenemen alhoewel dat de minister van Financiën een doorn in het oog is door het mislopen van de tabaksaccijns (het verschil tussen Duitsland en Nederland op een slof sigaretten bedraagt nu al zo’n 7 euro). Het ‘Fun-roken’ ligt inmiddels onder de loep. De Europese Unie zoekt al naar wegen hoe dat kan worden verboden. De ‘winst’? We worden allemaal ouder en de kosten van AOW en ouderenzorg blijven stijgen!

Kan iemand mij helpen met het stoken van jenever en het telen van tabak?

‘Fijnslijper’

29-05-2013

raspaardjes.jpg

10.000 stappen

Volgens Duitse wetenschappers is het maken van 10.000 stappen per dag gezond voor lijf en leden van de mens. De wetenschappers keken naar oorzaken van Obesitas en vergeleken dat met de dagelijkse bezigheden van mensen. Zo zitten huisvrouwen duidelijk onder de norm met een gemiddelde van ± 4.000. Nog erger is het met kantoorpersoneel dat op de werkvloer nog geen 1.000 stappen zet en dan ook nog vaak naar de kantine. Verpleegsters in ziekenhuizen kwamen gemiddeld op 13.000 stappen per dag terwijl een kamermeisje in de hotellerie uitkomt rond de 8.000 stappen per dag.

Naar aanleiding van het onderzoek adviseren de wetenschappers iedereen die onder de 10.000 stappen zit, dat te compenseren met 150 minuten wandelen per week. Een mooi advies voor beleidsambtenaren van gemeenten, maar dan wel in de stad waar ze werken. Dan leren ze de mensen beter begrijpen en ook de stad nog eens beter kennen.

Volgens de Duitse onderzoekers hoeven kelners niet meer extra te bewegen na hun diensttijd. Zij liepen gemiddelden van 21.000 stappen per dag.
Dat wist vele jaren geleden al de Wierdense exploitant Gierveld van de toenmalige bekende uitspanning ‘De Elf Provinciën’ in Hellendoorn. In de Twentsche Courant van destijds, liet hij al eens weten: "Mijn kelners zijn mijn raspaardjes"

‘Fijnslijper’

 

02-05-2013

winkelstad.jpg

Middenstandscommotie

Het benaderen van middenstanders - door de gemeente Enschede - die wat extra’s brengen in het stadscentrum, wordt in steden als Deventer, Apeldoorn, Zwolle en Groningen niet in dank afgenomen.
Met een 'glossy bidbook' worden de bewust uitgezochte ondernemers benaderd en gewezen op de mogelijkheden die Enschede biedt, zelfs zo, dat de middenstanders in Enschede zich afvragen wat het stadsbestuur voor hen in de afgelopen jaren heeft betekend.
Toch is het waar dat Enschede (lees Twente) best iets te bieden heeft als het gaat om kennis, cultuur en recreatie. Het is echter ook zo dat ook in Twente het bestedingspatroon terugloopt en steeds meer mensen de tering naar de nering moeten zetten.
In steden als Enschede, Hengelo en Almelo daalt het aantal bezoekers aan de binnenstad. Louter de horeca kan nog enige stijging laten zien omdat de steden in Twente hun schroom afgooien en het terrasbeleid is verruimd. Voeg daarbij het recreatieve shoppen voor diegenen die nog wel de knip kunnen trekken en het is te verklaren waarom gemeenten het roer omgooien en afstevenen op die ondernemers die elders creativiteit in het ondernemen hebben laten zien.
Heeft dat enige realiteitszin? Die vraag kan gesteld worden. Ondernemers zijn eigenzinnig en volgen hun eigen idee en kansen. Daar komt bij dat ‘Tukkers’ niet zomaar te verleiden zijn tot extravagante uitgaven. Die weinigen die dat wel doen, gaan rustig shoppen in Arnhem of Amsterdam en maken er een mooi dagje van. Dat buig je niet om met mooie folders aan creatieve middenstanders. De markt kent zo haar eigen route, zo heeft de historie bewezen. Zelfs Oger redde het niet in Enschede!
Het enige Twentse stadje met nationale allure is en blijft vooralsnog Ootmarsum!

‘Fijnslijper’

04-04-2013

han-ten-broeke_twitter_foto_2012.jpg

Kamerlid ten Broeke doet loze Bajes-belofte

ALMELO – Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) heeft zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid gevraagd te onderzoeken of Duitse gevangenen hun straf in het Huis van Bewaring De Karelskamp in Almelo kunnen uitzitten. Volgens de Haaksbergenaar met Almelose 'roots' is De Karelskamp financieel gezond en dat zou een reden zijn voor de VVD-fractie om te bekijken of er alternatieven zijn.
De reactie uit Duitsland is echter simpel: “Huidige wetgeving maakt dat onmogelijk. Bovendien worden er in Noordrijn Westfalen al gevangenissen verbouwd en staat nieuwbouw op stapel o.a. in Münster. Onderzoek door Teeven en de zijnen is dus overbodige geldverspilling.

Het sluitingsplan van Teeven moet een bezuiniging van 340 miljoen opleveren.
Tegelijkertijd is 300 miljoen euro gereserveerd voor omscholing en afkoop van personeel en moeten er in Veenhuizen en Zaanstad nieuwe gevangenissen gebouwd worden.
De Karelskamp houdt jaarlijks 500.000 euro over en stort dat bedrag jaarlijks terug op de rekening van het ministerie.
Het invoeren van meer enkelbandjes voor thuis-gedetineerden legt een extra belasting bij de politie. Bovendien moeten gemeenten dan de bijstandsuitkering doorbetalen, terwijl dat bij gesloten detentie niet het geval is. Gedetineerden worden verder van huis geplaatst. Er bestaat een regeling dat de reiskosten van bezoek aan gedetineerden door het ministerie vergoed wordt. Daar wordt nu amper gebruik van gemaakt. Dat wordt straks massaal anders!
Hoezo bezuinigen?

Teken de petitie om dit categorisch slechte voornemen van de VVD tegen te houden!


‘Fijnslijper’

18-03-2013

urk.01.png
De verbindingen met Zwolle, Twente en het Duitse achterland kunnen veel beter !

Urkers

De gemeente Urk bruuskeert de gemeente Noordoostpolder als het gaat om toekomstige grenscorrecties. De hele Noordoostpolder bestaat slechts uit die twee gemeenten en Urk is daar een stipje in. De Urkers willen bij toekomstige grenscorrecties/samenvoegingen echter worden ingedeeld bij de toekomstige superprovincie Noord Holland/Utrecht/Flevoland en niet weer zoals vroeger bij Overijssel die dan samen zou moeten gaan met Gelderland.
Of minister Ronald Plasterk er überhaupt in slaagt om het land te herindelen in vijf landsdelen met gemeenten die minimaal 100.000 inwoners zouden moeten hebben, is overigens de vraag. De meeste provincies zien het niet zitten en ook driekwart van de burgemeesters vreest om hun baan.
Toch is de voorkeur van Urk ergens op gebaseerd en dat zou wel eens het gebrek aan goede verbindingen richting Zwolle, Twente en het Duitse achterland kunnen zijn. Terwijl de A6 hen rechtstreeks Almere/Amsterdam en de Randstad voert.
Laat nu net het kabinet Rutte/Samson hebben gekozen voor de sobere variant van de N35. Bovendien heeft men ook nog eens besloten in de komende jaren 1,7 miljard te willen bezuinigen op de infrastructuur.
Die Urkers zijn zo gek nog niet !

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...
25-01-2013

Hobbels en bobbels

Ze zijn er om te nemen en ze worden met verve genomen. Vorige maand nog hadden we de uitermate serieuze hobbel van het eind der wereld te nemen. Probleemloos. Voor de zoveelste keer was het voorspeld en evenzovele keren hadden we toch een beetje in de rats gezeten. De hobbel werd genomen en we hoorden er niets van terug.
Eergisteren was er weer zo’n hobbel te nemen. Afgelopen weekend las ik tot m’n grote schrik in Trouw dat het op maandag 21 januari “Blue Monday” zou zijn. Oei, oei, wat zou ons nu weer te wachten staan?
“Blue Monday” is de deprimerendste dag van het jaar en er is zelfs een formule voor gemaakt door de bedenker van deze vreselijke dag, Cliff Arnall. De dagen zijn nog heel kort, het geld is op, de goede voornemens aan gort en de motivatie is slecht. De put kan niet dieper zijn en zie daar maar eens uit te komen.
Het vervolg van het artikel geeft de oplossing en die is heel positief. Het toverwoord is humor. Niets werkt zo goed tegen opkomende somberheid als een goede grap.
Zelf heb ik weinig gemerkt van deze zwarte dag. Hij was zelfs heel wit, want het sneeuwde dat het een lieve lust was. Heerlijk wandelweer.
Tijdens m’n ochtendwandeling reeds, ging me een oudere man voorbij die zich op z’n fiets slingerend een weg zocht tussen de verse hopen sneeuw door. “Wat is de wereld toch mooi”, zei hij en ik beaamde het meteen.
Bij de tandarts nam ik m’n laatste (angst)hobbel voor die dag. Ook dat liep goed af en zowel hij als de man op de fiets hadden nog nooit gehoord van die blauwe maandag.
De naam geeft het eigenlijk ook wel een beetje aan, want een blauwe maandag is van zeer tijdelijke aard. Laten we hem maar voorgoed vergeten, evenals al die andere vreemde, gedateerde dagen die nergens op slaan. Voor ons humeur is dit veel beter.

Anne Jan Teunis

09-01-2013

russian-passport-informat-guide.jpg

Geef Russische paspoorten in de zorgsector

Het steeds duurder worden van de gezondheidszorg is een grote zorg voor ’s lands regering. Minister Plasterk maakt onlangs bekend dat in 2011 het aantal topsalarissen van topbestuurders in de publieke sector fors is gestegen ondanks dat in 2008 de financiële crisis uitbrak. De zogenaamde Balkenendenorm wordt door nagenoeg alle publieke sectoren volkomen genegeerd, ook in de zorgsector. Tijd dus dat er wettelijke maatregelen komen om dit in de toekomst te voorkomen en tijd voor een nieuwe belastingschaal voor de publieke sector om overtredingen af te romen zodat de centen weer in de staatskas komen. Ruim driekwart van de overschrijders komt voor rekening van de zorgsector. Misschien is een Russisch paspoort (met inleveren van de Nederlandse nationaliteit) een uitkomst voor deze zakkenvullers?

Zomaar een lijstje die daarvoor in aanmerking komen:
Achmea Divisie-directeur zorg: salaris 513.000 - verzekerden 5.200.000
VGZ Bestuursvoorzitter: salaris 390.000 - verzekerden 4.200.000
CZ Bestuursvoorzitter: salaris 415.000 - verzekerden 3.400.000
Menzis Bestuursvoorzitter: salaris 391.000 - verzekerden 2.100.000
(Menzis bestuursleden, directie, managers varieert: 202.000 tot 333.472)
De Friesland Bestuursvoorzitter: salaris 350.764 - verzekerden 820.000
DSW Bestuursvoorzitter: salaris 298.000 - verzekerden 460.000
ONVZ Bestuursvoorzitter: salaris 210.584 - verzekerden 402.000
ASR (De Amersfoorste/Ditzo) Zorgdirecteur: onder Balkenendenorm
Eno (Salland, Regiozorg) Bestuursvoorzitter: 234.000


MST Enschede RvB-voorzitter: salaris 310.586
(MST bestuursleden varieert: 240.369 tot 250.426)
ZGT bestuursvoorzitter: 250.000
Trivium Meulenbelt Groep bestuursvoorzitter: 230.509
Carint Reggeland Groep bestuurslid: 213.845
Livio bestuursvoorzitter: 206.612
De Twentse Zorgcentra bestuurder: 204.571
Twents Lab. Microbiologie directeur: 203.398
Kon. Beatrix Ziekenhuis bestuursvoorzitter: 197.254
ZorgAccent & TNWT bestuurder: 193.287


'Hand aan het bed'
(Inzender bij redactie bekend)

03-12-2012

verdaas-co.jpg
Co Verdaas

Vrijwillige belastingheffing op vlees is dwaas

De afgelopen jaren werden we telkens in de publiciteit verrast met plannen van het kabinet Rutte I die later niet haalbaar bleken of flink moesten worden bijgesteld. Vooral de VVD’ers Teeven en Opstelten hadden daar last van in de aanloop naar de verkiezingen.
Nu in het kabinet Rutte II hebben we er weer een dwaas plan bij. Ene Co Verdaas, staatssecretaris van Economische Zaken en PvdA’er, lanceerde in het VARA-programma ‘Vroege Vogels’ het plan om vlees in de supermarkt (en slager nemen we aan) van twee prijzen te voorzien. De opslagprijs is dan een vrijwillige belastingheffing die ten goede moet komen van dierenwelzijn.

Leuk om Marianne Thieme de politieke wind uit de zeilen te nemen, maar vooral een dwaas idee dat de consument graag vrijwillig extra betaald. Dat zit er met de op stapel staande bezuinigingen en lastenverhogingen van dit kabinet, bij de meesten van ons burgers niet in!
Volgens Verd(w)aas kunnen de veehouders, na invoering van de heffing, dan een beroep doen op het geldpotje om hun stallen diervriendelijker in te richten. Nou, de richtlijnen in Nederland zijn al zo ongeveer de strengste in de wereld en ook is de bio-industrie in ons land al door Bleker een halt toe geroepen qua omvang van pluimvee-, varkens- en veehouderij. Die schaalvergroting in de bio-industrie gaat echter wel door buiten Nederland met Nederlands kapitaal en nog Nederlands subsidiegeld op de koop toe. (Zie Nieuwsuur reportage)
Bovendien zijn de perceptiekosten van een dergelijke heffing ook niet mis, terwijl de overheid juist moet krimpen, zo is beloofd bij de verkiezingen.

Kan Henk (Kamp), zijn assistent op Economische Zaken niet aan de ‘stick’ zetten en er voor zorgen dat ondernemen door agrariërs in Nederland op een normale manier loont?

‘Fijnslijper’

13-10-2012

usada-report-front.png

"Ik ben Gerrit."

Een aantal weken geleden schreef ik een droevig stukje over de Tour de France en vooral over de al jaren vaste gast op de eerste rij bij dit evenement: het dopingspook.
In stilte had ik nog gehoopt dat het allemaal mee zou vallen, want wie schiet er iets mee op wanneer een zo geweldige sport door het slob gehaald wordt?
Gisteren echter werd het rapport van de USADA openbaar gemaakt. Onomstotelijk bewijs tegen Lance Armstrong, een boekwerk van wel 1000 bladzijden, 26 onder ede afgelegde verklaringen van direct betrokkenen, onder wie 15 renners met kennis van de handel en wandel van de ploeg.
In de “Spits” las ik vanochtend een tamelijk vernietigend stuk over dit dopinggebruik. Onlangs had een wielerverslaggever gemeld dat wanneer je in sommige seizoenen de dopingzondaars uit het Tourklassement haalt, de nummer tachtig uit het eindklassement van dat jaar de Tourzege op zijn naam krijgt.
De droom is nu definitief aan diggelen. Het icoon is van z’n sokkel gelazerd. Er is weinig geloofwaardigheid meer aan het profwielrennen. Met een eerlijke krachtmeting heeft het al jaren helemaal niets te maken.
Misschien is het een idee om het handjevol niet-gebruikers in een volgende Tour op elektrische fietsen te laten rijden. Je kunt ze bergop ook vastknopen aan motoren, of een extra turbootje toevoegen tijdens afdalingen.
Volgend jaar zal ik de Tour op een andere manier volgen, namelijk als natuurfilm. Het geluid gaat af en ik hoop op prachtige helikopterbeelden van Alpentoppen en geweldige vergezichten. Met het klassement hou ik me niet bezig, want hoe dat er definitief uitziet, verneem ik over een jaar of 8 wel.
Zeven lange jaren de verkeerde geletruiwinnaar op de Champs- Elysées. Een decennium lang voor de gek gehouden. Kan de wielerliefhebber pur sang dit aan? Ik wens hem veel sterkte.
Het refrein van het liedje van Gerrit Dekzeil eindigt met de zin: “In deze wereld, waar je steeds wordt genept.”

Anne Jan Teunis

05-10-2012

dakloos.2.jpg
Heeft u wel eens geprobeerd om een nachtje buiten te staan. Als het veel te hard onweert en echt niet naar binnen kunt gaan? Heeft u weleens geprobeerd om helemaal alleen te zijn? Zodat wie u nu begeert, niet bij u is al doet het pijn.? Heeft u weleens geprobeerd om een week echt niets te eten? Dan heeft u alvast geleerd wat een dakloze moet weten. Het antwoord uit Den Haag: ‘Eigen schuld dikke bult!!!´

De schande van Den Haag

Bijna niemand weet het, maar heel ‘sneeky’ heeft de Eerste Kamer deze week twee wetten aangenomen die de privacy van burgers totaal buitenspel zet. Een bevel tot huiszoeking is niet meer nodig, omdat een der nieuwe wetten regelt dat men fraudecontroleurs altijd moet binnenlaten. Er is dus geen sociaal pact meer nodig zoals in de Almelose wijk De Riet waar teams bestaande uit welzijnswerkers, politie, controleurs van de sociale dienst et cetera rond gaan om ‘moeilijke gevallen’ in een dwangbuis te zetten. Er hoeft zelfs geen enkele verdenking van bijvoorbeeld steunfraude te bestaan, want de overheidscontroleurs kunnen straks na 2013 zo bij u naar binnenlopen op straffe van het stopzetten van een uitkering. Dat is zelfs ook mogelijk indien men een kinderbijslaguitkering ontvangt.

De tweede aangenomen wet regelt dat in het geval van fraude een uitkering maximaal vijf jaar kan worden stopgezet. Krijgt men een boete opgelegd, dan moet deze volledig zijn betaald voordat een uitkering weer kan worden aangevraagd. Heeft men toevallig ook een ander inkomen, wordt deze voor 100 procent afgepakt. Om überhaupt te kunnen overleven stellen de verantwoordelijke bewindslieden dat men maar moet gaan werken om de schulden te voldoen.

Belangenverenigingen en Ouderenbonden zijn hevig ontdaan en ook de advocatuur vreest het ergste. ‘De Nederlandse overheid degradeert mensen tot dakloosheid. Men neemt alle bestaanszekerheid af als uitkeringen op nul worden gezet. Deze wet is het einde van het sociale zekerheidssysteem’, stelt advocaat Marc van Hoof van de Bijstandsbond.
De verantwoordelijken voor deze wet zijn de VVD (inclusief de voormalige 'burgervader' van Almelo en huidige gouverneur Menno Knip), de PVV en het CDA.

Kijk daar zou de PvdA nu een breekpunt van moeten maken in de coalitiebesprekingen!


‘Fijnslijper’

Lees: 'Het Europees Verdrag van de Rechten van de mens - art. 8'

22-09-2012

haren-facebookfeestje.jpg
Haren 21-09-2012 - foto van Twitter

Social Media en blunderende overheid

Dankzij de gemeente Haren, bij Groningen, hebben ‘raddraaiers’ een nieuw middel ontdekt om lokale ongeregeldheden te ‘organiseren’. Aanleiding een uitnodiging van een 16-jarige op Facebook om op haar verjaardagsfeestje te komen. Het grietje had haar uitnodiging echter in het openbare gedeelte van haar Facebook-pagina gezet zodat dik 30.000 mensen reageerden dat zij naar het verjaardagsfeestje zouden komen. Het grietje schrok zich een hoedje en vertelde het haar Pa, die daarop de gemeente inseinde wat er was gebeurd.

Vanaf dat moment ging alles fout. De gemeente Haren verzocht via media als radio, tv en kranten de 30.000 reageerders niet naar Haren te komen omdat het een privéfeestje betrof en besloot ook nog eens de straat waar de jarige woont af te sluiten en een noodverordening af te kondigen. Waarom? Zelfs de Rolling Stones krijgen dat aantal amper nog bij elkaar!
Juist die herhaalde publieke oproepen en aankondigingen maakten de ‘verkeerde lieden’ wakker die wel in waren voor een relletje. Enkele duizenden togen nieuwsgierig geworden toch naar Haren en onder hen ook een aantal lieden van de ‘harde kern’ van ’supporters’ van FC Groningen, zoals regionale verslaggevers signaleerden.

De gemeente Haren reageerde dus puur defensief en had er ook al voor gezorgd dat politie en ME massaal aanwezig was om alles in 'goede banen' te leiden, maar verder niets geregeld.

Waarom niet zonder ruchtbaarheid een weiland buiten het dorp ingericht met een podium en een paar goede bands om de jongeren die waren gekomen voor een feestje, te vermaken? Had de jarige op het podium gezet om haar toe te juichen als dank voor een spontaan feestje en het 'sublieme' idee
Je had de 'massa' er mee buiten het dorp kunnen houden i.p.v. ze er met de ME in te jagen. Het kaf van het koren kunnen scheiden. Het had Haren positief op de kaart kunnen zetten als een lokale overheid die weet om te gaan met jongeren die wel in waren voor een spontaan feestje.

Wat nu restte is frustratie, een leeg geroofde AH, een in de fik gestoken auto, enkele gewonden en 25 arrestaties!

‘Fijnslijper’
08-09-2012

pieter-waakhond.png

Grootste belang kamerverkiezing is het pensioen

Je hoort het amper in de vele verkiezingsdebatten, maar ongetwijfeld het grootste belang waar het over zou moeten gaan is het Nederlandse pensioenstelsel. Zo’n slordige 850 miljard euro zit er in onze pensioenpot en Nederland dreigt daarover de zeggenschap kwijt te raken.

De 1,5 miljard euro die Nederland aan Griekenland heeft over gemaakt en de 15 miljard euro waar Nederland borg voor staat in de ‘stroppenpot’ van de Europese Unie verzinkt er bij in het niet. Toch hebben Mark Rutte (VVD) en Diederik Samson (PvdA) het er niet over.
Louter ene Jan Krol, ex-baas van de homoclub Nederland, zet het op de agenda voor de ouderenpartij 50+. Maar diegene die wellicht het meest invloed kan hebben is de Enschedeër Pieter Omtzigt. De CDA-parlementariër is door de Tweede Kamer benoemd om de Nederlandse pensioenbelangen in Brussel te behartigen. Zeg maar een soort ‘bijtertje’ die Eurocommissaris Michel Barnier aan de kuiten moet hangen. Deze wil namelijk de zeggenschap over de pensioenstelsels binnen de Europese Unie naar Brussel verleggen en als dat lukt beslist Nederland niet meer over die 850 miljard euro die het in kas heeft voor onze oude dag.

Pieter Omtzigt is uitermate geknipt voor die job. Hij is namelijk een ‘bijtertje’! Hij is bovendien uitermate deskundig . Hij zorgde er voor dat de oorlogspensioenen van verplicht tewerkgestelde Nederlanders in Duitsland tijdens de 2e Wereldoorlog niet via de Duitse fiscus belast worden. Die aanslagen zorgden namelijk voor emotionele problemen bij de overlevenden en nabestaanden.
Tegelijkertijd is zijn karaktereigenschap om niet los te laten, ook zijn belemmering en dat kostte hem zelfs een plek op de CDA-kandidatenlijst.

Dat ging veel CDA-afdelingen in het hele land te ver en zij hesen Omtzigt weer op het schild, juist om zijn kennis over pensioenstelsels en de dreiging uit Brussel. Het werd echter een schier kansloze 39e plaats op de CDA-lijst. Bijna 17.000 stemmen heeft Omtzigt nu nodig om ons nationale pensioenbelang te kunnen blijven bewaken. Om die steun te verkrijgen heeft Omtzigt een aparte website op het wereldwijde net gezet. En ook het CDA schijnt inmiddels in te zien dat er stevig is geblunderd. Coryfeeën als Onno Ruding, Marja van Bijsterveldt, voormalig partijvoorzitter Marnix van Rij hebben via YouTube-filmpjes hun steun aan Omtzigt hun steunbetuiging geopenbaard.
Daarnaast hebben tal van economen, deskundigen en ondernemers, waaronder de bekende econoom Sylvester Eijffinger, hun steun betuigd aan de missie van Pieter Omtzigt. Dat is echter allemaal voor niets, als Omtzigt die 17.000 voorkeurstemmen niet haalt.

Deze week toog Omtzigt naar Brussel, waar hij een gesprek met Eurocommissaris Michel Barnier aanging om hem van zijn acties tegen diens plan te vertellen. Het plan van Barnier is een erfenis van Frits Bolkestein (VVD) die in zijn commissaris-periode een balletje opgooide.  Omtzigt ziet daar niets in omdat elders in Europa het pensioen op de 'pof' wordt betaald door de werkende van nu en strijdt tegen de voorgenomen 'roof' van 850 miljard euro Nederlands pensioengeld met open vizier via zijn geschreven 'position paper'.
‘De toon was ijzig van Barnier’, zegt Omtzigt vandaag in TC Tubantia. De krant wijdde twee pagina’s aan de strijdt van Pieter onder de titel ‘Waakhond duwt en trekt in Brussel’.

Er rest dus maar één conclusie: ‘Als de Nederlander de zeggenschap over zijn eigen pensioen van eminent belang vindt, heeft de Enschedeër Pieter Omtzigt geen 17.000 stemmen nodig maar krijgt hij ze van alle stemgerechtigde Nederlanders.’

Dat verdient een Twents kamerlid die hoogstpersoonlijk aan de bel trok toen de directie van de ZGT-ziekenhuizen bekend maakte de verloskunde-afdeling in Almelo te willen sluiten om in Hengelo de concurrentie met het MST Enschede aan te gaan. Kwalitatieve Zorg moet volgens Omtzigt namelijk geografisch goed verdeeld beschikbaar blijven!


‘Fijnslijper’


PS

Pieter Omtzigt staat op: CDA lijst 4 nr. 39

Witboek Pensioenen (pdf)

07-09-2012

lance-armstrong-7.jpg

Toureloer

In de lezerstour ben ik helaas niet al te hoog geëindigd dit jaar, maar gelukkig ook weer niet als laatste. Tc Tubantia berichtte afgelopen zaterdag dat een zekere heer Pieterson het allermeest van wielrennen weet en de lezerstour heeft gewonnen. Bravo.
Dat ik volgend jaar waarschijnlijk niet meer meedoe aan dit op zich geweldige spektakel, heeft niet zozeer te maken met m’n eigen teleurstellende noteringen van de afgelopen jaren, maar alles met een bericht in Metro van dinsdag over Lance Armstrong, zevenvoudig tourwinnaar. Wel eens vaker heb ik de wenkbrauwen gefronst bij het zoveelste dopinggeval, maar dit doet voor mij de deur dicht. Een tiental oud-ploeggenoten getuigden tegen hem en ik kan me onderhand niet meer voorstellen dat al die mensen onwaarheden verkondigen.
Het was op een warme en zonnige dag in juli dat ik op de camping in Frankrijk een bergetappe volgde op tv. Ondanks de hitte, kreeg ik kippenvel op m’n armen toen ik zag dat The Boss tijdens een loodzware beklimming een keer omkeek naar z’n concurrenten en vervolgens met groots machtsvertoon iedereen z’n hakken liet zien. Wat een macht en welk een kampioen.
Wanneer ik en velen met mij 7 jaren lang in de luren ben gelegd door “ de grootste wielerkampioen ooit” , geef ik zonder twijfel nu m’n portie aan fikkie en ga desnoods het internationale korfballen met aandacht volgen. Dit zal de druppel zijn, want als zelfs dit soort iconen, voorbeelden voor de sport, ons al bij de benen nemen, hoef ik nergens meer geloof aan te hechten. Dan valt alle grond onder onze voeten weg. Een loer gedraaid, de zoveelste, maar deze zal harder nadreunen dan al die andere bij elkaar.
Twee mogelijkheden. Alle doping weg en een tour die desnoods maar drie dagen duurt en over molshopen gaat, maar die dan wel eerlijk verloopt. Een andere mogelijkheid is om alles vrij te geven. Spuit maar raak en kijk wie er in de sprint met 140 km/h over de meet zal komen en wie onderweg zal sneuvelen. Ook dan is het in zekere mate eerlijk.
Ik schrijf dit met pijn in m’n hart, want het is zo’n mooie sport vol heroïek en geweldige verhalen.


Anne Jan Teunis


Naschrift redactie:
Daar waar de Amerikaanse Justitie de zaak tegen Armstrong seponeerde wegens gebrek aan bewijs, ging de Amerikaanse dopingautoriteit USADA verder en verzamelde getuigenverklaringen van oud- teamgenoten tegen vrijwaring van schorsing. Ook zegt USADA dat het technisch bewijs heeft, door oude bloedmonsters met nieuwe technieken te hebben laten onderzoeken. USADA wil deze laboratoriumgegevens alsnog openbaar maken, meldde de BBC.
Directeur Travis Tygart van USADA meldde in USA Today dat Armstrong vijf tourzeges had kunnen behouden wegens verjaring, indien Armstrong had meegewerkt aan verder onderzoek. Ook onderzoekt USADA nog de rol van ploegleider Johan Bruyneel en drie artsen waarmee Armstrong zou hebben gewerkt. Omdat Armstrong elk verzet opgaf, wil USADA alle zeven Tourzeges en alle andere overwinningen sinds 1 augustus 1998 nietig verklaren. Dat oordeel komt echter de Internationale Wielerunie UCI toe.

Lance Edward Gunderson Armstrong (1971) werd professioneel wielrenner na de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Een jaar later werd hij wereldkampioen in Oslo. Een dieptepunt kwam tijdens de Ronde van Frankrijk van 1995: Armstrongs teamgenoot Fabio Casartelli kwam te overlijden na een val. De volgende dag kwamen alle teamgenoten gelijktijdig als eerste over de meet. Twee dagen na de dood van Casartelli won Armstrong zijn eerste touretappe.
In 1996 werd Armstrong getroffen door teelbalkanker met uitzaaiingen naar longen en hersenen. Na zware operaties en een toen nog experimentele vorm van chemotherapie kwam hij er weer bovenop en volgden zijn grote successen in de Tour de France. Hij richtte samen met Nike, de Lance Armstrong Foundation op die sindsdien honderden miljoenen dollars inzamelde voor de strijd tegen kanker. Dat is waar Armstrong zijn energie wil insteken en niet tegen USADA.

26-07-2012

omslag_scan0003.jpg

Tubbergen draaft door…

In de gemeenteraad was het onlangs hommeles over de subsidies aan het CSI Twente, het randprogramma en de bijkomende verteringskosten. ‘Niet te verkopen aan de burgers en niet te verkopen aan de verenigingen binnen de gemeente die worden gekort op de subsidies’, was in het algemeen de mening van een meerderheid van de gemeenteraad. ‘Wordt er kaviaar genuttigd of zo?’, was ook een van de vragen die voorbij kwamen.
Public relations kost echter geld en dat weten de criticasters in de gemeenteraad maar al te goed. Een duik in het fotoarchief van TubbigNieuws.nl geeft aan dat die criticasters zelf ook met regelmaat in de gemeentelijke skybox van CSI Twente genoten van een natje en een droogje en dus gerede vermoedens konden hebben dat de rekening toch op een of andere wijze betaald zou moeten worden. Bovendien waren er tal van hoogwaardigheidsbekleders als ministers en staatssecretarissen te gast en bij het werk van B&W is het toch makkelijker als men elkaar ook wat informeler leert kennen dan alleen via de ‘bedeltoer’ naar Den Haag om iets voor Tubbergen en regio binnen te halen. Daar is het CSI Twente als instrument juist uitstekend voor. De gemeenteraad draafde in deze dus een beetje door.

Over doordraven gesproken.
Tijdens het CSI Twente werd in de skyboxen een prachtig glossy informatieboek uitgedeeld om investeerders in de hippische sport op de gemeente Tubbergen te attenderen. De titel: ‘Tubbergen draaft door!’
In het glossy magazine wordt Tubbergen aangeprezen als 'de hippische gemeente in Twente'. Doel van het magazine is hippische investeerders aan te trekken met dit ongetwijfeld dure full color magazine. De gemeente zegt er wel bij dat niet gerekend hoeft te worden op middelen uit de gemeentekas. Des te vreemder dat de gebroeders Huzink, die flink willen investeren in Erve Maathuis, eigenlijk niet de nieuwe manegehal kunnen bouwen die hen voor ogen staat. De grotere rijhal kan nog net, maar een publieksaccommodatie zit er volgens de gemeente niet in. Jammer, want rond Erve Maathuis en het CSI Twente is een dergelijke investering uiterst zinvol.
Dat geldt eveneens voor de infrastructuur rondom het CSI Twente. Daar is feitelijk ook de gemeente aan zet! Ambities zijn leuk, maar dan moet het ook waargemaakt kunnen worden, anders blijft Tubbergen 'doordraven'!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage: 3 foto's

Download Magazine; "Tubbergen draaft door"

01-07-2012

pieter-omtzigt.jpg

Pieter Omtzigt terug op CDA-lijst, HOERA !

Vriend en vijand heeft zich afgelopen maand verbijsterd afgevraagd waarom het CDA-Tweede kamerlid Pieter Omtzigt was verdwenen van de kandidatenlijst. De Enschedeër wordt geroemd om zijn kennis van pensioenen en werd voor enkele maanden geleden door diezelfde kamer benoemd om de Europese plannen inzake pensioenen in de gaten te houden. Hij moest voorkomen dat ruim 600 miljard euro aan opgebouwd Nederlands pensioen als sneeuw voor de zon zou verdwijnen door Brusselse plannen. Een pensioenbezit dat ook van belang is in onze nationale balans van inkomsten en uitgaven.
De CDA-top offerde echter Omtzigt omdat vier Overijsselaars op de kandidatenlijst teveel van het goede zou zijn en de oud-fractiemedewerkster Boom ook een plaatsje ’verdiende’.
Boom werd al eerder door oud- staatssecretaris Ank Bijleveld beloond met een mooie functie in Hof van Twente waar Bijleveld inmiddels burgemeester was geworden. U weet wel die Bijleveld die de ‘fingerprint’ bij het nieuwe paspoort invoerde. Het aan alle kanten ‘rammelende’ systeem dat in de landen om ons heen, zoals Duitsland en Engeland niet werd ingevoerd. Dat systeem ook dat zo lek is, dat de Amerikanen nu van elke Nederlander die een Amerikaans checkpoint passeert in het geniep uw ‘fingerprint’ en bankgegevens in bezit heeft, moest het ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs toegeven.
Genoeg hierover, voor Bijleveld was de Hof van Twente een doorgangshuis naar de functie van CdK in Overijssel. Haar protegé Boom kon daarna ook snel de laan uit wegens mis-functioneren en er moest dus weer ergens een baantje ‘geritseld’ worden. De nieuwe beloning is een min of meer verkiesbare plek 15 op de kandidatenlijst.

Nu is Omtzigt een volksvertegenwoordiger waar men altijd een beroep op kan doen en dat vindt de achterban heerlijk. Omtzigt kaartte voor tal van afdelingen in het land dan ook zaken aan die door de CDA-top en de CDA-bewindslieden niet altijd als welgevallig werd beschouwd. Een ‘lastige’ jongen en ‘doorbijtertje’ als Omtzigt is men dus liever kwijt dan rijk hebben ook de bekendere ‘dissidenten’ Koppejan en Ferrier ondervonden.
Omtzigt trok aan de bel inzake de pensioenen, inzake het duperen van AOW’ers door de fiscus en in Twente wilde hij de sluiting van de Klinische verloskunde in het Almelose ziekenhuis voorkomen omdat Noord Twente dan naar Hengelo moest en de afstand te groot zou worden als het om levensreddende zaken ging.
Liefst 70 afdelingen in het land trokken aan de bel en wilden Omtzigt terug op de lijst, vooral ook om zijn pensioenkennis. Sommige afdelingen wilden Ontzigt zelfs in de top 5 en één afdeling wilde Omtzigt zelfs op plek 2 direct achter lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

Omtzigt zelf uitte zich in de publiciteit met de reactie dat je geen Kamerlid voor het leven bent, maar het zal hem goed doen dat zoveel afdelingen zich voor hem hebben ingezet. Weliswaar staat hij sinds het congres in Utrecht nu weer op de lijst, maar wel op een onverkiesbare 39e plek. Daar zal de CDA-kiezer dus als enige iets aan kunnen veranderen op 12 september a.s.
Vandaar deze oproep; ‘Als u toch voornemens bent CDA te stemmen, stem dan op Pieter Omtzigt omdat hij wel dicht bij de burger en haar belang staat! Wat mij betreft mag u in Overijssel ‘juffertje Boom’ totaal vergeten! Zo’n 16.000 voorkeurstemmen heeft Omtzigt nodig om de ‘ongekroonde partijtop’ terecht te wijzen!’

'Fijnslijper'
17-04-2012

belasting-envelop.jpg

Geachte Inspecteur der Belastingen,

Het spijt me u te moeten berichten, dat het voor mij onmogelijk is te bekijken of ik mijn belasting voor 2012 nog wel kan betalen. Mijn financiële positie is door de crisis en de bezuinigingsdrift zeer onoverzichtelijk geworden.
 
Door de vele verschillende wetten en belastingen ben ik inmiddels zo terneergeslagen, uitgeput, uitgebuit, uitgewoond, uitgetrokken en uitgeperst, dat ik niet meer weet waar ik aan toe ben, hoe ik moet zijn en of ik er nog wel ben. Men heeft mij genoodzaakt te betalen voor: Milieubelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, BTW, BPM, Precariobelasting, Loon -belasting, Onroerendgoedbelasting, Overdrachtsbelasting, Staatsbelasting, Straatbelasting, Rioolbelasting, Grondbelasting, Wegenbelasting, Verzekerings-belasting,

Lees verder…
 
05-02-2012

johan_effing_-_4_-_e_.jpg

Prorail-ellende brengt inspiratie

Op de website van de NOS lazen we de weblog van Jeroen Wielaert; DE TIJDEN Koning Winter klopt de premier. Het verhaalt over het feit dat de vrieskou de Nederlanders tot een nationaal denken brengt van ’t geet on!
Alles moet dan wijken voor een mogelijke Elfstedentocht en zelfs de ellende op ’t spoor is minder belangrijk.
Het weblog van Jeroen Wielaert bewoog ene Eric Martens tot onderstaand gedicht dat wij u niet willen onthouden.

Red.

Eric Martens zegt: 04-02-12 om 03:32

Ontspoord

in café De Posthoorn te Beetsterzwaag
lagen twee bestuurders uit Den Haag
met een geweldig stuk in hun kraag
verdronken in luidruchtig weegeklaag

och hemel, wat is er toch aan de hand
als je door een beetje sneeuw in het land
elke keer op een dood spoor belandt
en dan in de middle-of-nowhere strandt

kom op nou mensen, loop niet zo te klagen!
riep een gestrande reiziger uit Schagen
ik zit hier morgen alweer ruim dertien dagen
lekker de weken doormidden te zagen

kwam net terug van een weekendje Zolder
via een gebroken bovenleiding in Den Dolder
en een verkeerde belbus dwars door de polder
compleet de weg kwijt, holderdebolder

toen zestien strippen naar Camminghaburen
daar moest ik een paard met wagen huren
in m’n hawaii-shirt, bij die temperaturen
wie kan ik trouwens dat bonnetje sturen?

tenslotte, met dank aan coach Wopke de Vegt
de laatste twaalf kilometer klûnend geslecht
en zo kwam ik hier in De Posthoorn terecht
God, life is crazy, op z’n Hollands gezegd

dus kop op makkers, effe ontsporen hoor!
de zon breekt straks heus wel weer door
want ook hier is écht een oplossing voor
gewoon een kwestie van het juiste spoor

bel morgen nou even met Dick Advocaat
da’s een specialist met advies dat staat
die heeft vast nog wel wat goede raad
tenminste,… als het over foute wissels gaat
29-01-2012

bedekken-verboden.00.jpg

Boerkaverbod en de waan van de dag

De slinkende aanhang van Wilders springt een gat in de lucht nu het kabinet het Boerkaverbod toch wil doordrukken ondanks zware kritiek van de Raad van State. Het kabinet van de ‘liberaal’ Rutte geeft daarmee toch gehoor aan de minder verdraagzame lieden die de schuld van alles wat er fout gaat in de samenleving wijten aan minderheden.
In dat licht bezien zijn we terug bij af en zitten we weer in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Nog nimmer is er in Nederland door een Boerkadraagster een strafbaar feit begaan, althans in criminele sfeer. Toch lopen ‘liberale’ lieden als Rutte en Opstelten voorop om het Wilders en zijn aanhang naar de zin te maken. Dat het liberale uitgangspunt daarmee verloochend wordt spreekt voor zich.
De nieuwbakken minister van Binnenlandse zaken Liesbeth Spies (CDA) noemt het Boerkaverbod van onvoorspelbaar belang. Welk belang vraag ik mij af? Voor mij verloochend zij de christelijke waarden van het CDA en mag ze het woord godsdienstvrijheid nooit meer in de mond nemen.

Nee dan Arie Slob (CU), die verdient een pluim. Zijn reactie was ''Crisisaanpak kabinet Rutte: boerkaverbod instellen. Zo komen we er wel".

Naar officiële schattingen zijn er zo’n 150 Boerkadraagsters in Nederland. Daaronder ook een paar Nederlandse dames die zich bekeerden. Het ‘malloten circus’ van Rutte volgt echter de lijn Deventer waar het al sinds jaren verboden is om buiten de Sinterklaastijd als Sint verkleed over straat te lopen.

Dat een Boerkaverbod ook op praktische bezwaren stuit zijnde kabinetsslaven van Wilders ook duidelijk.
Voor ‘geblindeerde’ carnavalsvierders zijn er namelijk geen represailles. Ook niet  voor sporters die hun gezicht willen beschermen met een masker en het geldt eveneens voor mensen die voor hun werk een masker dragen. Nou, de melkboer had vroeger in koude winters altijd een bivakmuts op en gebreide handschoenen zonder vingertoppen aan.

Het ‘paardenvolk’ uit het kabinet maakt er juridisch dus ook nog een zootje van en spant het paard achter de wagen. Veel Boerkadraagsters zullen de deur niet meer uitkomen en raken nog verder geïsoleerd in de samenleving. Vrij westers gedrag kun je namelijk niet afdwingen, maar moet op natuurlijke wijze tot stand komen.

De eerste gewetensbezwaarden bij de politie hebben zich al gemeld. Zij weigeren uitvoering van dit verbod, net zoals een aantal trouwambtenaren al sinds jaren weigeren het homohuwelijk ambtelijk te willen vastleggen.
De politiebonden hebben al aangekondigd vol voor de gewetensbezwaarden te gaan liggen en dat is een goede zaak. De conflicttheorie blijft binnen het kabinet echter opgeld doen.

Nou, bij mij ook, ik heb net via de webwinkel een goeie ouderwetse wollen bivakmuts bestelt voor € 14,95 het gaat namelijk vriezen, zowel buiten als ‘binnen’!

‘Fijnslijper’

09-01-2012

vraag-het-den-haag.png

Bezuinigen in de ziektekosten, hoe dan?

We moeten bezuinigen wordt er overal geroepen, maar af en toe ontgaat mij de logica ervan.
Neem vorige week....Ik bestel bij mijn huisarts de medicijnen die ik gebruik. Toen ze de volgende dag bij mij thuis werden bezorgd, waren het andere medicijnen dan ik normaal altijd gebruik. Komt tegenwoordig vaker voor, maar goed. Maar ik naar de apotheek gebeld om te vragen waarom deze verandering, kreeg ik te horen dat de originele medicijnen uit de handel waren genomen en dit het vervangende maar hetzelfde medicijn was. Mooi niet dus, want ik reageerde er allergisch op, maar dit terzijde. Toen ik de doosjes eens beter bekeek zag ik tot mijn grote verbazing dat de vervangende medicijnen bijna 2 keer zo duur waren dan het originele merk. Atrovent 400 stuks €57,95 en het vervangende merk 400 stuks €97,95 dus bijna 2 keer zo duur. Nou ontgaat mij hier toch echt de logica. Elke dag wordt er wel ergens geschreeuwd hoeveel we moeten bezuinigen, maar we worden toch belazerd waar we bij staan. Op deze manier kan ik me voorstellen waarom de zorg premies steeds duurder worden en we steeds meer zelf moeten betalen. Zitten ze in Den Haag nou echt allemaal te slapen???

Anoniem
pje
(Bij redactie bekend)

16-12-2011

ootmarsum-stadhuis-lichtplan_360.jpg

Ootmarsum komt in het licht te staan

Dat Ootmarsum het toeristische pareltje van Twente is wordt zo langzamerhand ook in het gemeentehuis van de fusiegemeente Dinkelland erkend. Eerder deze week werd namelijk het samengaan van de VVV Denekamp en de VVV Ootmarsum bekend waarbij de eerste wordt opgeheven en de tweede de naam Dinkelland krijgt toegevoegd. Het besluit was niet unaniem, maar met een burgemeester als Roel Cazemier aan het hoofd van de gemeente Dinkelland zal het toeristisch belang wel wortel schieten. De beste man heeft niet voor niets van 1994 tot 2000 op Ameland gezeten en daar leeft men van het toerisme. De eerste twee jaar komt er bovendien ook extra geld vrij voor de toeristische promotie van de fusiegemeente Dinkelland zijnde de voormalige gemeenten Ootmarsum, Denekamp en Weerselo.

Nu dan de presentatie van het ‘Lichtplan Ootmarsum’. Wethouder Loes Stokkelaar ontsteekt woensdag 21 december a.s. het eerste licht dat de monumenten in Ootmarsum extra onder de aandacht moet brengen. Het oude stadhuis aan de markt, het onderkomen van de VVV, is als eerste aan de beurt. Daarna volgen de andere historische gebouwen en kunstwerken in de openbare ruimte in Ootmarsum.

Cazemier is ook voor vergaande samenwerking met de gemeente Tubbergen en ook Tubbergen wil werk maken van de ambtelijke samenwerking en de toeristische ontwikkeling. Het gezamenlijke belang is dus meer dan alleen ambtelijke samenwerking. Zou toch mooi zijn als bij de raadsverkiezing in 2014 sprake zou kunnen zijn van één gemeente in Oost Twente met 47.000 inwoners. De sterke ‘merknaam’ Ootmarsum is er al !

‘Fijnslijper’

 

24-11-2011

karatetrapvangaal.jpg

Doorgeschoten

Wat beheerst momenteel ons leven? Niet de lage waterstanden in onze rivieren. Niet de onrust in Egypte. Niet de torenhoge staatsschuld in de VS. Niet de ontwikkelingen in Griekenland en Italië. Niet de crisis in eigen land. Niet de dreigende armoede voor ons allen.
Nee, het achtuurjournaal opende vorige week met de aanstelling van Louis van Gaal bij Ajax.
Je bedenkt het niet. Talloze bolides met allerlei belangrijke spelers uit het verleden, van Sjaak Swart tot Keje Molenaar. Allemaal mochten ze vanuit hun paleisje wat zeggen.
Een gigantische machtstrijd tussen twee partijen. Een onvervalste mierenhoop van belangrijke, veelverdienende bestuurders. De kranten staan er al dagen vol mee. Wereldnieuws!
Toon van Driel kan momenteel half slapend z’n strip tekenen. De gebraden duiven worden hem vanuit de Arena zo de mond ingeschoven. Elke dag is er wel iets lachwekkends.
Moe, moe en nog eens moe word je er van. Voetbal is een simpel spelletje. Zet dat eens af tegen die nu al maandenlang durende hetze in Amsterdam. Een spelletje en dan zo’n ophef? Dwazer kan het haast niet.
Wat een verschil met Heracles Almelo. Met een aantal mensen een gezellige club runnen. Geen gezwets, geen gezeur, rust in de tent, duidelijkheid, korte lijnen. Gevolg: netjes in het linker rijtje en welgeteld vier punten minder dan die Amsterdamse roversbende.
Een tip voor Ajax? Trainer en selectie in de bus naar Schiermonnikoog. Daar in een gezellig stadionnetje onbevangen tegen een balletje gaan trappen. Kwaliteit genoeg in de spelersgroep, maar door al het gekrakeel er omheen van mensen die met hun grote krop belangrijk willen zijn, komt het er onvoldoende uit. Hou het simpel en zorg voor rust in de tent.

Anne Jan Teunis

23-11-2011

occupy-totaalposter.00.jpg

Occupy en besef

Wereldwijd worden occupy-acties gehouden om het besef te laten groeien dat het gegraai van figuren aan de top aan banden gelegd moet worden.
Beursmanipulanten, interim-managers en directies van banken en bedrijven - die vaak zelf geen ondernemer zijn - hebben sinds de beginjaren ’90 enorm goed voor zichzelf weten te zorgen doordat zo’n beetje alle beursregels onder druk van Amerika werden losgelaten.
Hypotheken werden opgeknipt in feitelijk waardeloze beleggingen maar ze werden wereldwijd als ‘zoete broodjes’ aan de man gebracht.

Alles kon en de ambities stegen torenhoog. Bouwfraude? ‘Wat bouwfraude, niet alleen de aannemers verdienden dik maar ook gemeenten deden daar flink aan mee. Grondprijzen stegen torenhoog en ook de hogere duurzaamheideisen leverden extra geld op in de gemeentekas. Gevolg, een gemiddelde koopwoning is een euroton te hoog. Onderwijl ging de plannenmakerij door ondanks dat demografische gegevens bekend waren, dat de groei van de bevolking in Nederland afvlakte en zelfs ging krimpen in delen van Nederland en in plattelandsgebieden in het bijzonder.  In Nederland zitten zo’n 150 gemeenten nu fors in de rode cijfers en alleen het hoge aantal voorkomt dat provincie en rijk nog niet het artikel 12 (toezicht) van stal halen, omdat dan de weinige steden met groei die er nog wel is, ook de groei om zeep zien geholpen wegens de solidariteitsheffing die dan moet worden ingevoerd.

Landen als Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland en Amerika lieten hun tekorten fors uit de hand lopen en de rest van de wereld mag nu solidair zijn.
Banken schrijven noodgedwongen fors af op staatsobligatieleningen en Europese politieke leiders zoeken naar geld om de Europese ‘stroppenpot’ te vullen om de Euro niet te laten omvallen. Banken worden geacht extra bij te dragen maar moeten te gelijker tijd hun reserves ophogen.
Nu heerst er in het bankwezen een ‘vertrouwenscrisis’ en durft geen bank meer aan elkaar te lenen, laat staan aan grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder.

De gevolgen worden duidelijk. Op ons continent heeft slechts Duitsland, met nog veel eigenaar-bedrijven, nog een lichte groei. Nederland lift zachtjes mee en staat op nul.
Toch heeft ‘Vadertje Staat’ extra geld nodig voor de Europese ‘stroppenpot’ en derhalve wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven.
Dat versterkt de spiraal naar beneden en gaat vooral ten koste van de normale verdieners op de werkvloer en de uitkeringsgerechtigden. Diegenen die dus maandelijks al het minste ontvangen.

Een goed voorbeeld is Bouwbedrijf Moes in Zwolle. Enkele jaren geleden een florerend middelgroot bouwbedrijf met 1300 werknemers. Inmiddels zijn dat er 250 en om de zaak te redden, namen de werknemers een paar jaar geleden aandelen zodat het 100 procent hun eigen onderneming werd.
Door het hier boven al omschrevene, werd het lastig om krediet te krijgen, laat staan opdrachten die enig rendement opleverden.
Het gaat dus niet goed met Moes en aan 100 personeelsleden/aandeelhouders werd ontslag aangezegd. Geld voor een afvloeiingsregeling of afkoop van aandelen is er niet. Op de werkvloer komt dat hard aan. Gevreesd wordt dat het hele bedrijf omvalt en de werknemers hun hele aandeeltegoed naar de fillistijnen zien gaan.
Een onlangs opgestapte directeur, ongetwijfeld met voorkennis, zorgde echter wel goed voor zichzelf en kreeg 375.000 euro mee ter genoegdoening.
Dat noemt men dus graaien!

‘Fijnslijper’

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken