Uw mening
Stuur uw mening in over alles wat er reilt en zeilt in de wereld of binnen de gemeente Tubbergen in het bijzonder.
Dat mag met een kwinkslag of serieuze toonzetting, doch niet beledigend of onfatsoenlijk.
De redactie behoudt zich de vrijheid voor om uw ingezonden mening niet te plaatsen.
redactie@tubbignieuws.nl


24-08-2013

hasj_-_rats__kuch_en_bonen.00.jpg

Rats, kuch & bonen / hasj, coke & pillen

De FC Twente-vertaling uit vak P van het oude soldatenliedje ‘Rats, kuch & bonen’ heeft middels het ontrolde spandoek gezorgd voor landelijke ophef. Is die ophef terecht?

Feit is dat de Tweet van KNVB-baas Michael van Praag en de publiciteit op TV door o.a. Jack van Gelder en Johan Derksen de discussie hebben aangezwengeld. Van Praag vraagt zich in de Tweet af of je het gek moet vinden dat de combiregeling weer wordt ingevoerd, gelet op de tekst. De aanklager betaald voetbal van de KNVB kondigde een vooronderzoek aan of FC Twente eventueel moet boeten voor het spandoek. PEC Zwolle erevoorzitter en huidig directeur van Sc Heerenveen Gaston Sporre meldt dat je er niet zo zwaar aan moet tillen.

De afgeleide tekst op het spandoek in vak P is een citaat uit de jongste vertaling van het aloude soldatenliedje ‘Rats, kuch & bonen’ dat jaren geleden in vak Q al werd gezongen als ‘Sjaal, das & toeter’. De huidige versie werd al eens meegezongen eind jaren ’90 door toenmalig burgemeester Mans na de bekerwinst van FC Twente op het Noorse Liljehammer. Ja, sport ‘verbroedert’ in gezelschap!

Bij Heracles in Almelo zong men vroeger in de jaren ‘60: ‘Schiet Lou de palingboer kapot - hallelujah, dan wordt Jopie (Schuman) onze god - halle lu u jah’. Bij FC Twente hoor je de aanhang van tegenstanders na de vuurwerkramp vaak vuurwerkgeluiden maken. Ajax wordt vaak beschimpt als ‘jodenclub’ en ook de meeste andere clubs hebben zogenoemde geuzenliederen waar op de tekst wel het een en ander valt aan te merken. Er is dus potentie om veel geld binnen te halen voor de KNVB.

Ja, met dank aan de Tweet van Van Praag, krijgt het spandoek van vak P nu een andere dimensie en buigt de aanklager betaald voetbal zich over de vraag of FC Twente beboet kan/moet worden, 15 jaar nadat het ‘geuzenlied’ in de huidige versie zijn intrede deed.

Vast staat, dat het taalgebruik van de bevolking verloedert. Dat is zelfs op TV bijna dagelijks hoorbaar en ook langs de voetbalvelden. Vooral in en om het veld is dat wekelijks waarneembaar bij de amateurs en het jeugdvoetbal en is de scheidsrechter meestal het ‘haasje’.
Laat Van Praag en de KNVB zich daar druk om maken, want de jeugd heeft de toekomst in handen!

‘Fijnslijper’

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken