Prinsjesdag heeft niet al te veel verrassingen in petto. Het vertrouwen van de Nederlandse burgers in de toekomst is al jaren tanende omdat de kabinetten Rutte 1 en Rutte 2 er maar niet in slagen om beleid te maken die ons uit het dal moeten helpen.
Bijvoorbeeld geen verbod op alsmaar tijdelijke werknemerscontracten omdat men er niet in slaagt het ontslagrecht enigszins te versoepelen. Ja, de kantonrechters slaan wat sneller op de tafel en ook de zak geld is wat kleiner geworden, maar zolang een werkgever niet op acceptabele wijze zijn bedrijf kan bijsturen tijdens economische dipjes, zal men geen vast personeel meer aanstellen.
Ook is Rutte er niet in geslaagd om zakkenvullende managers een halt toe te roepen. Hij kijkt wel uit, het is zijn aanhang. Nee, Rutte is opnieuw flink door het ijs gezakt, zo kan de troonrede wel beoordeeld worden.
Oplossingen worden niet gezocht in hervormingen en bezuiniging op de staatsuitgaven, maar in het verleggen van de kosten. Met de aanschaf van de geplande 35 JSF-gevechtsvliegtuigen in plaats van 37 had men bijvoorbeeld de groep AOW'ers zonder aanvullend pensioen kunnen ontzien en waarom modale tweeverdieners zonder kinderen er op vooruitgaan is een raadsel.
Bovendien worden tal van overheidstaken verlegd naar gemeenten. Daar komt niet het geld bij wat men nodig heeft om die taken uit te voeren. De rijkskas gaat er wel beter uitzien, maar gemeenten komen naar schatting in 2017 ruim 7 miljard euro tekort.
Ook de lastenverzwaringen voor burgers gaan gewoon door. Net als in vorige jaren. Burgers zijn dus ‘kopschuw’ geworden voor het doen van uitgaven. Kan ik straks een groter huis wel betalen?
Die auto die ik volgens Rutte moet aanschaffen, helpt ons er zeker niet bovenop. Dat helpt alleen de producerende landen. Nee, daar heeft Rutte niet aan gedacht toen hij die uitspraak deed.
Rutte stond nog wel eens voor de klas in een basisschool. Dat vindt hij leuk om te doen. Hij zou eens gewoon weer in de bankjes moeten gaan zitten om het basisbegrip van economie weer te leren. De economie draait alleen goed indien men wat te besteden heeft.
Laat nu Rutte dat juist de mensen afpakken !
Zo gaat in 2014 opnieuw de accijnsheffing op benzine en drank omhoog. Duurdere benzine betekent hogere transportkosten en is slecht voor ondernemers en burgers. En duurdere drank is slecht voor stappen in de horeca. De opslag op bier wordt ruim 5 procent extra.
Toch is er een uitzondering. De accijnsheffing op tabakswaren blijft gelijk. Weet u waarom?
Omdat men tegenwoordig al vanuit Utrecht naar Duitsland rijdt omdat daar sigaretten en shag een stuk goedkoper zijn. ‘Het verhogen van de tabaksaccijns wordt dan een schot in eigen been’, zei Rutte bij Pauw & Witteman.
Kijk, daar ligt dus de oplossing. Massaal boodschappen doen in onze buurlanden. De ‘Butterfahrt’ van vroeger in omgekeerde richting. Sigaretten en shag scheelt al gauw 7 euro per slof. Benzine en diesel zijn er zo’n 9 eurocent per liter goedkoper. Vlees en vleeswaren zijn eveneens voordeliger en ook van betere kwaliteit en dat geldt voor groenten eveneens. Om van bier en sterke drank maar te zwijgen, want dat scheelt echt een slok op een borrel !
We komen er wel. Rutte leert het wel. Tegenwoordig neem ik de buurtjes ook mee op mijn wekelijkse ‘Butterfahrt’. Dat zouden alle Nederlanders moeten doen. Dan is het gauw gebeurd met het kabinet Rutte en kan hij eindelijk in het bankje gaan zitten !
‘Fijnslijper’