Nieuws uit Overijssel


09-02-2023

berlin-amsterdam_locwissel-bentheim-vervalt-in-2024.jpg
Duitse intercity Berlijn-Amsterdam met Nederlandse loc is in 2024 pass?. DB neemt dan de Spaanse Talgo in gebruik die op beide netspanningen kan rijden.

Trein naar Berlijn gaat in 2024 Almelo voorbij

ALMELO - Met ingang van 2024 stopt de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn niet meer in Almelo.
Al langer is NS en Deutsche Bahn in overleg met elkaar het traject met een reisduur van 30 minuten in te korten, gelet op de vele 'randstadklachten' betreffende de tijdsduur.
Al eerder werd aangekondigd dat Deutsche Bahn met ingang van 2024 de nieuwe Talgo in gebruik gaat nemen, zodat een locwissel in Bentheim (D) overbodig wordt. Door de stop in Almelo ook te cancelen kan nog een beetje extra tijdwinst gemaakt worden.
Hengelo blijft de Twentse opstap in beide richtingen en Deventer blijft als tweede provinciale stop gehandhaafd. Deventer wordt door veel reizigers uit de regio Arnhem en Nijmegen gebruikt als opstap richting Berlijn.

Voor reizigers uit Twente naar Leeuwarden vice versa wordt de treinverbing ook beter. In de zomer wordt het antwoord verwacht op de ingediende adviesaanvraag om de verbinding Zwolle/Lelystad/Leeuwarden te optimaliseren met een tijdwinst van 25 minuten.
Vanuit Twente moet men dan eerst met Blauwnet reizen tussen Enschede en Zwolle.Dit besluit valt pas na de zomer.en adviesaanvraag. "In de zomer besluit NS op basis van de meest actuele cijfers welke dienstregeling we echt in 2024 gaan rijden."

09-02-2023

slt-kwartpag-wb.png

Lokale politici willen stem in het provinciebestuur

ENSCHEDE - Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezing in maart vorig jaar behaalden lokale partijen in Twente ruim 36 procent van alle stemmen. Daarmee feitelijk de grootste, maar in het provinciebestuur mag men niet meepraten. Voor veel inwoners hebben deze partijen echter een herkenbaar geluid en is het vertrouwen groot.
Dit is de aanleiding voor een aantal lokale partijen uit Twente de krachten te bundelen om zo meer inspraak te krijgen in het beleid van het provinciebestuur. Daarmee de belangen van lokale partijen en hun kiezers behartigend. Samenwerken daar waar het kan, met behoud van de eigen identiteit en profiel als lokale partij.
 
“De regio Twente bindt ons en maakt ons samen sterk en trots. Maar er is ook nog veel te doen, juist om iedereen mee te laten doen, of je nu in de stad woont of op het platteland. Daar willen wij ons voor inzetten”, aldus lijstaanvoeder van SLT Barry Overink (tevens voorman van Burgerbelangen Enschede) die in overleg met meerdere Twentse lokale volksvertegenwoordigers nu een ervaren kandidatenlijst voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 15 maart a.s. presenteert.
Zie: https://samenlokaaltwente.nl  en via Social Media


De kandidaten zijn:

1.    Barry Overink (Enschede)
2.    Nynke Veurink (Almelo)
3.    Henk Veerbeek (Enschede)
4.    John Eshuis (Almelo)
5.    Marcel Hubers (Almelo)
6.    Eddy van Essen (Hengelo)
7.    Coby Titshof (Hof van Twente)
8.    Harold Sligman (Losser)
9.    Matthijs Knobben (Hellendoorn)
10.    Lies ter Haar (Losser)
11.    Louis Kampman (Almelo)
12.    Marike van Doorn (Almelo)
13.    Marc Teutelink (Enschede)
14.    Niels van den Berg (Enschede)
15.    Jan Martin van Rees (Almelo)

Fotoreportage: 1 foto's

08-09-2019

Vermiste vrouw zat in auto in Ommerkanaal

DEDEMSVAART – De sinds een week vermiste 50-jarige vrouw uit Dedemsvaart, bleek te zijn omgekomen door verdrinking. De politie vond gisteren de auto met bestuurder in het Ommerkanaal. Na schouwing bleek het om de vermiste vrouw te gaan. Formeel wordt hiermee ook het onderzoek afgesloten, zo meldt de politie.

12-01-2016

Overnamekandidaat TenCate scoort hogere winst

ALMELO – Onder druk van de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) heeft TenCate in Almelo vroegtijdig inzage gegeven in de jaarcijfers 2015. De directie van het beursgenoteerde TenCate wil het concern verkopen aan het investeringsfonds Gilde Buy Out Partners. De verkoop leed vorige maand schipbreuk omdat slechts 60 procent van de aandelen ter koop werd aangeboden. Volgens een groot deel van de aandeelhouders is het bod te laag. Gilde heeft nu de termijn verlengd tot donderdag a.s. maar nog geen hoger aanbod gedaan.
Volgens de vroegtijdig gepubliceerde cijfers steeg de omzet van TenCate met 10 procent tot 1.160 miljoen euro. In oktober verwachtte het concern nog een reguliere groei van 4 procent omzet. De winst nam toe met 15 procent tot 97,5 miljoen euro. Het eerdere waarderingsbod van investeerder Gilde kwam uit op 675 miljoen euro.

11-01-2016

solarteam-twente-2015.jpg

Solar Team UT topambassadeur van Twente

ALMELO – Solar Team Twente bestaande uit studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion hebben vanavond in Almelo de ‘Rode Loper 2015’ gewonnen en zijn daarmee uitgeroepen tot Topambassadeur van Twente.
Zij troefden mede-genomineerden voedermachinefabrikant Trioliet (Oldenzaal), internetbedrijf Trimm (Enschede), technologieleverancier Demcon (Enschede), Universiteit Twente en de Twentse energieleverancier Pure Energie af.
Solar Team Twente dankt haar verkiezing aan de tweede plek die het team behaalde tijdens de World Solar Challenge, een race voor auto’s aangedreven door zonnecellen dwars door Australië. Die tweede plek bleek bovendien genoeg om ook de deelname over twee jaar te garanderen. Eerder kondigden de UT en Saxion aan te willen stoppen met dit project mits niet de overwinning werd behaald.
Volgens juryvoorzitter Braaksma was het team ondernemend en innovatief door een auto met veel nieuwigheden te ontwikkelen en daarbij goed gebruik te maken van de kennis die in het Twentse bedrijfsleven zit.
De ‘Rode Loper’ werd in het Almelose Theaterhotel voor de vijfde keer uitgereikt. Voorganger was o.a. de Almelose machinefabriek Boessenkool.

23-07-2015

hera-lady-360.png

Heracles populair, run op kaarten en skyboxen

ALMELO - Het aantal verkochte jaarkaarten bij Heracles Almelo is al met zo’n 1000 gestegen naar plus 5500. Doel is het halen van 7500 jaarkaarten in het nieuwe stadion dat een capaciteit heeft van ruim 12.000 toeschouwers.
Daarom is Heracles gestart met de actie proefzitten in het vernieuwde stadion. Dit om een kijkje te nemen vanaf de eerste of tweede ring. Aanmelden vooraf is verplicht omdat nog volop wordt gebouwd en men uit veiligheidsoverweging alleen onder begeleiding groepsgewijze een kijkje kan nemen.

LadiesSeats
Als eerste Bvo in Nederland heeft Heracles ook een speciaal vak voor vrouwelijke fans. Procentueel heeft de club al de meeste vrouwelijke fans zo bleek uit landelijk onderzoek. De club speelt daarop in met een vak met LadiesSeats en een Ladies jaarkaart geeft ook recht op speciale acties zoals een exclusief bezoek aan de BusinessClub of modeshow.

Meer skyboxen verhuurt

Ook de zakenwereld toont een flink stijgende belangstelling om bij Heracles te gaan netwerken. Het aantal skyboxen is verdubbeld en er zijn er nog slechts 4 beschikbaar. De prijs voor een skybox varieert van 68.000 euro tot 80.000 euro naar gelang de ligging.

Begroting stijgt

De exploitatiebegroting stijgt bij Heracles van 8,5 naar 10 miljoen euro. Dit mede omdat het grotere stadion ook hogere lasten met zich meebrengt. De begroting blijft daarmee sluitend.

Op tijd klaar

Voor de bouwvakkers is het nog geen vakantie. Er wordt nog volop gewerkt aan de vernieuwing van het stadion dat een ware metamorfose ondergaat. Toch kan Heracles op zondag 16 augustus om 16.45 uur promovendus NEC ontvangen voor de eerste thuiswedstrijd in de nieuwe competitie. In Nijmegen is men al met de verkoop van maximaal 500 kaarten voor de bus-combi begonnen.

Fotoreportage: 10 foto's

13-06-2015

Nieuwbouw Nijhof-Wassink erezaak voor Wessels

RIJSSEN – Transportbedrijf Nijhof-Wassink en truckdealerdochter NIJWA investeren in Twente ruim 12,5 miljoen euro voor nieuwe onderkomens in Rijssen en Hengelo meldt opinieweekblad de Roskam van uitgever Han Pape.
Volgens de Roskam heeft bouwondernemer Dik Wessels zich persoonlijk bemoeit om de bouwopdracht binnen te krijgen omdat het voor hem een erezaak was de opdracht voor zijn bedrijven binnen te slepen.

Lees verder in de Roskam…

13-06-2015

rijssens-mannenkoor_umcg.jpg

Rijssens Mannenkoor scoort 40.000 voor kanker

RIJSSEN – Tijdens de benefietconcerten op 30 mei jl. van het Rijssens Mannenkoor in het UMCG en de Martinikerk in Groningen voor het UMCG Kanker Researchfonds was de opbrengst met 10.000 euro al boven verwachting. Maar een Rijssense ondernemer verdubbelde dat bedrag ter plekke tot 20.000 euro zodat de vreugde er flink in zat bij het organiserende koor. Aanleiding tot de benfietconcerten waren de goede zorg voor de echtgenote van koordirigent  Freddy Veldkamp.
Op 1 juni werd het koor tijdens een bedrijfsconcert voor de Voortman Steel Group in Rijssen nog eens verrast met een gift van 10.000 euro waardoor het tellertje opliep naar 30.000 euro. En vrijdag jl. kwam daar nog eens een spontane gift van de ondernemende Rijssense familie Wessels bij van 10.000 euro.
Met een cheque van 40.000 euro gaat dus het bestuur van het koor a.s. vrijdag op reis naar Groningen om de cheque te overhandigen en om te bezien hoe het UMCG in Groningen haar Kanker Research Fonds inzet in het onderzoek ter bestrijding van kanker.

< Foto: Benefietconcert in het UMCG te Groningen


Op 26 juni om 19.30 uur hervat het Rijssens Mannenkoor haar normale concertreeks met een gezamenlijk optreden met de Jostiband in het Volkspark. De entree bedraagt 10 euro.

12-06-2015

haringhappen.18_img_7721.jpg

Netwerken is Haringhappen bij Bolk in Almelo

ALMELO – Rond de tijd van de nieuwe haring zijn er alom haringparty’s in den lande waar ondernemers en bestuurders elkaar treffen. Allemaal belangrijk voor de contacten want ondernemers willen vooruit en hebben daarbij bestuurders op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau nodig om voorwaarde scheppend beleid rond te krijgen. Neem in de transportsector de binnenhavensamenwerking van gemeenten in Twente onder de noemer Port of Twente. Één gebundeld havenbeheer van de gemeenten die langs het Twentekanaal liggen met als doelstelling om van Twente de derde logistieke hotspot van Nederland te maken. Het moet leiden tot € 1,5 miljard nieuwe toegevoegde waarde en 13.000 nieuwe arbeidsplaatsen in 2020.
Het ontwikkelen van Port of Twente is nu definitief meldde André Pluimers, directeur Bolk Transport, tijdens het 21e Haringhappen van Bolk Transport en CTT Hengelo. Daarmee is vergaande samenwerking met de Rotterdamse haven verzekert voor het uitbouwen van Synchromodale oplossingen voor transportland Twente. Goede verbindingen via weg, water en spoor zijn daarin van belang net zoals de containeroverslag door CTT in Hengelo en XL Businesspark Twente in Almelo en de spoorterminal net over de grens bij Bad Bentheim.
Pluimers vertelde nog iets dat tegenwoordig opmerkelijk genoemd kan worden; ‘Bij Bolk Transport en CTT zijn we één familie. Een familie waarin het belang van het bedrijf en de werknemers synchroon lopen. Minder onzekerheid over de toekomst betekend dat werknemers meer presteren en wij als werkgever dat waarderen met vaste banen.’ Pluimers sprak ook over de oplopende economie die bij Bolk Transport en CTT duidelijk te merken is. ‘Onze investeringen in materieel, de opslaghal in Hengelo bij CTT, de spoorterminal in Bentheim en de investeringen in de CTT-vestiging in de Rotterdamse haven beginnen hun vruchten af te werpen. Dat laatste is ook Shell opgevallen waardoor we Shell nu ook tot onze opdrachtgevers kunnen rekenen.’
Kortom bij Bolk Transport en CTT (Bolk / Nijhof Wassink) ziet men de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Het was koren op de molen voor VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra en oud- minister Ivo Opstelten die eveneens haring hapten bij Bolk net zoals Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, CdK Ank Bijleveld, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, Eerste Kamerleden Frank de Grave en Menno Knip en tal van burgemeesters en wethouders van Twentse gemeenten. Zelfs Peter den Oudsten, nu burgemeester in Groningen, wilde niet wegblijven bij Bolk waar hij al vaker haring hapte als burgemeester van Enschede.

Grondlegger Henk Bolk die zijn bedrijven acht jaar geleden overdroeg aan het driemanschap André Pluimers, Joop Savenije (beiden Bolk Transport) en Gerco Linthorst (CTT) is de grote motor achter die ontwikkelingen en ‘meester’ in het leggen van netwerken. Bolk gaf aan dat hij geen enkele spijt had, dat het drietal nu de bedrijven in handen heeft. Als president-commissaris is Bolk nog volop betrokken ondanks dat hij naar eigen zeggen nog maar halve weken werkt (altijd nog 40 uur). Als netwerker gaf Bolk dan ook nog even demonstratie door Halbe Zijlstra te vragen waarom hij wat laat was en tegelijk de vraag stelde of het niet tijd werd om de A1 te verbreden.
Voor Zijlstra was het de eerste keer dat hij het ‘Haringhappen’ bij Bolk bezocht. Veel had hij er al over gehoord in het Haagse waar men massaal graag op de uitnodiging ingaat van Bolk. Het prikkelde hem tot de uitspraak; ‘Wie niet in de telefoon van Henk Bolk staat, hoort eigenlijk niet in de Haagse politiek thuis’.
Zo’n uitspraak betekent in feite dat ‘Haringhappen bij Bolk’ in 21 jaar is uitgegroeid tot het netwerk van Twente voor goede contacten met de Haagse overheid. De capaciteitsvergroting van het Twentekanaal onderstreept dat nog eens. En de bredere A1? Dat zit ongetwijfeld al in de pen!

Fotoreportage: Jan Bril

Het zakelijke 'Haringhappen' van Bolk Transport / CTT wordt een dag later traditioneel gevolgd door de 'Familiedag' met alle medewerkers en naaste familie. Tal van artiesten traden op waaronder als 'kraker' Dannie Christian. Kijk naar de reportage van Coen Mulder.

Fotoreportage (97 foto's)...
10-06-2015

euro-toques_logo_topkoks.png

Topkoks in geweer tegen beperken jacht

ZALTBOMMEL – Zo’n 200 toppers uit de vaderlandse culinaire wereld komen in actie tegen het beperken van de jacht op wild. Onder hen prominenten als 3-sterren kok Jonnie Boer uit Zwolle, Robert Kranenborg, Paul Fagel en Joop Braakhekke.
Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de jacht inperken met tal van regels en daar zitten de koks niet op te wachten gelet op hun visie ‘Eten uit het landschap’.
Ook het jagersgilde is niet blij met de toenemende bureaucratisering die dreigt aangenomen te worden. Maandag 15 juni a.s. staat het wetsvoorstel op de agenda van de vaste Tweede Kamercommissie van Economische Zaken.

Brief Euro Toques aan Tweede Kamer
08-06-2015

maut-schilder.jpg

Tolheffing Duitsland een feit, EU in verzet

BERLIJN – Bondspresident Joachim Gauck heeft het Duitse wetsontwerp voor de invoering van totale tolheffing op Duitse autobanen ondertekent. De Bondsdag stemde weken geleden al in met het wetsontwerp waarin buitenlanders en Duitsers tol moeten gaan betalen voor het rijden op autosnelwegen. De tolheffing is gevolg van een coalitieakkoord van de CDU met de Beierse CSU die de tol kostte wat het kost wilde invoeren voor alle voertuigen. Buurlanden als Nederland, Polen en Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tolheffing vanwege rechtsongelijkheid. Duitse ingezetenen krijgen de aanschaf van het tolvignet en de heffing namelijk gecompenseerd via een lagere ‘Landesverkehrssteuer’ en dat druist in tegen Europese regels. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie had in een eerder stadium al aangekondigd de invoering van tolheffing op Duitse autosnelwegen via het Europese Hof van Justitie. Duitsland loopt daarbij de kans dat het fors beboet wordt waardoor de extra inkomsten uit de zogenoemde ‘Maut’ volledig teniet worden gedaan. De heffing had oorspronkelijk al per 1 januari moeten ingaan maar door verzet in de Bondsdag duurde het allemaal wat langer en wordt de heffing per 1 januari 2016 ingevoerd naar gelang de CO2-uitstoot van de voertuigen.
Landen als
België , Bulgarije , Duitsland , Hongarije , Nederland , Noorwegen , Oostenrijk , Portugal , Slowakije , Tsjechië en Zwitserland kennen al toltrajecten en ook Zweden heeft plannen voor invoering van tolwegen. Het verschil met Duitsland is, dat onze oosterbuur op alle autosnelwegen de ‘Maut’ wil invoeren. Reden waarom ook het verzet in Duitsland groot was omdat overlast op ‘Bundesstraszen’ wordt gevreesd. Ook de grensregio’s vrezen de dupe te worden door lagere bestedingen uit buurlanden.

06-06-2015

nam-lekkage-holtheme.00.jpg

NAM stopt Schoonebeek en lozing in Twente

ASSEN – De merode pijpleidingen naar Twente om afvalwater te lozen in oude winputten is aanleiding voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de productie in Schoonebeek volledig stil te leggen. De pijpleidingen tussen Schoonebeek en Twente zijn op meerdere plaatsen door het zoutgehalte in het afvalwater dermate aangetast dat verdere lekkages dreigen. Bij Holtheme (Hardenberg-Overijssel) werd in april een lekkage ontdekt door een agrariër omdat een deel van zijn land ‘blank’ stond met chemisch houdend afvalwater. Het noopte de NAM tot reparatie en inspectie met behulp van snuffelhonden en röntgen van het volledige leidingsysteem en ook een deel van de grond bij Holtheme moest worden afgegraven.
In de voormalige wingebieden in Twente bestaat al langer verzet tegen het dumpen van afvalwater in de bodem. Ook zijn er klachten over bevingen en scheuren in muren van huizen zoals in bijvoorbeeld Rossum. De lozing en bevingen hebben al tot vragen geleid in de Tweede Kamer. Ook de provincie Overijssel en Twentse gemeenten willen antwoorden op vragen en het stopzetten van lozingen.
Hoe de NAM de productie in Schoonebeek weer op gang wil brengen staat in een plan van aanpak dat de NAM heeft aangeboden bij het Staatstoezicht op de Mijnen. De inhoud daarvan is niet openbaar gemaakt. Het is dus ook nog niet bekend of de NAM lozingen in Twente op termijn wil hervatten.

31-05-2015

clubcompetitie_nuon2015_vv-den-ham.00.jpg

VV Den Ham wint 10.000 euro NUON Competitie

DEN HAM – De voetbalvereniging Den Ham (gem. Twenterand) heeft 10.000 euro gewonnen in de NUON Club Competitie 2015. In de NUON Club Competitie maken amateur sportclubs kans om het bedrag ter hoogte van de energierekening van het afgelopen jaar terug te winnen, tot € 10.000 belastingvrij!
VV Den Ham nam al de nodige maatregelen om het energieverbruik drastisch te verminderen. Zo werd het clubgebouw en de kleedkamers optimaal geïsoleerd, zorgen 150 zonnepanelen voor elektriciteit en wordt de verwarming gestookt met biomassa.
De vereniging wil echter volledig duurzaam worden en heeft nu het plan om het nieuwe kunstgrasveld te voorzien van LED-verlichting. Daarvoor heeft men zich ingeschreven als deelnemer voor de NUON Club Competitie 2015 met als resultaat dat de zich ‘Groenste sportvereniging van Overijssel’ noemende club een bedrag van 10.000 euro tegemoet kan zien van energieleverancier NUON. Het bedrijf keerde dit weekend een totaalbedrag van 75.000 euro aan winnende sportverenigingen in het hele land.
VV Den Ham kan worden beschouwd als de stimulerende factor in het dorp. Mede dankzij de clubinitiatieven in energiebesparing zijn in Den Ham sindsdien al 2.100 zonnepanelen geplaatst. Ook de kerk deed mee en heeft op het dak een groot kruis van zonnepanelen.

< Twan van Peperstraten toog als medejurylid naar Den Ham om de cheque van 10.000 euro te overhandigen.

Fotoreportage: Rogier Bos

Fotoreportage (25 foto's)...
27-05-2015

alsdiner.21_img_1918.jpg
Archieffoto AlmeloNieuws.nl: Burgemeester Hans Gerritsen als sommelier tijdens het benefiet 'Als burgemeesters koken'.

Burgemeester Gerritsen gooit handoek in de ring

HAAKSBERGEN – Aan het begin van het debat in de gemeenteraad over de onderzoeksresultaten aangaande het drama met de Monstertruck, maakte burgemeester Hans Gerritsen van de gemeente Haaksbergen nog een strijdbare indruk en bood hij zijn excuses aan voor eventuele gemaakte fouten bij de vergunningverlening van het evenement waarbij drie mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten. Ook beloofde hij verbetering in te voeren procedures voor vergunningverlening van evenementen maar het mocht niet baten.
Tijdens een schorsing van de vergadering werd het hem duidelijk dat alle raadsfracties het vertrouwen in hem als burgemeester zouden opzeggen en hem een gebrek aan zelfreflectie verwijten. Gerritsen koos toen eieren voor zijn geld en maakte vervolgens zijn aftreden bekend.

27-05-2015

weerselose-markt.png

Weerselose Markt ook elke tweede zondag

WEERSELO – De Weerselose Markt start vanaf zondag 14 juni met markten op iedere tweede zondag van de maand. De markten beginnen ’s middags om 12.00 uur en duren tot 17.00 uur. De markten zijn in het bijzonder gericht op het hele gezin en er worden om dat te onderstrepen tal van gezellige activiteiten georganiseerd voor jong en oud en uiteraard is er muziek.
Ter gelegenheid van de eerste zondagsmarkt op 14 juni opent burgemeester R.S. Cazemier van Dinkelland het prachtige nieuwe entreegebouw – gebouwd in de stijl van een authentiek boerenhuis met onderschoer.
Er is ’s middags een oldtimershow en er zijn tal van creatieve workshops. Verder komt de drumband van Weerselo. Ook de Drentse zangeres Silvia Swart komt haar nieuwe single promoten en met haar mee komt de zanger John Enter.
Niet alleen in de zomermaanden, maar het hele jaar door willen de exploitanten, de familie Busscher, de speciale zondagsmarkten houden. De basisopzet is vergelijkbaar met de markten op de zaterdagochtenden waarop iedereen vrij is om spontaan aan te schuiven en ook zelf een stand te komen huren, maar op de tweede zondag van iedere maand wil Busscher de sfeer proberen te creëren zoals bekend van de extra markten op de bijzondere feestdagen. De markten op zaterdagmorgen van 09.00 tot 14.00 uur gaan onveranderd door.
De Weerselose Markt beschikt over voldoende parkeervoorzieningen en het parkeren is geheel gratis.
 

27-05-2015

karperpest.jpg

Dodelijke Karper-pest in Twentse wateren

ALMELO – Waterschap Vechtstromen in Almelo meldt dat er in Twentse wateren veel meldingen zijn van dode karpers. De zogenoemde Karper-pest is een zeer besmettelijke ziekte met grote sterfte als gevolg. De meldingen zijn vooral afkomstig van vissers in stilstaande wateren in Borne, Enschede en Hengelo.
Volgens hengelsportvereniging VIOS 1924 uit Enschede noopt het de club om samen met waterschap Vechtstromen, de eigen viswateren van dode karpers te ontdoen. Ook is een verbod ingesteld voor het gebruik van het gebruik van leefnetten en bewaarzakken. De ziekte wordt overgebracht door trekvogels en eenden die in deze periode van het jaar in de vijvers zitten. Er zijn geen gevolgen voor de waterkwaliteit en de mens.

< Op 13 mei werden in een vijver aan de Buurserstraat in Enschede al 13 dode karpers geteld.

27-05-2015

waterboulevard-klumper.png

CdK Ank Bijleveld opent Waterboulevard Almelo

ALMELO – Commissaris der Koning Ank Bijleveld heeft vanmorgen het eerste deel van de Waterboulevard in het hartje van Almelo geopend. Daarvoor voer zij met o.a. burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en wethouder van stadsvernieuwing Claudio Bruggink (D66) met het fluisterstille pontonnetje van restaurant Kreta - met restaurateur Gabriël Urucoglu als kapitein - door het weer uitgegraven kanaaldeel aan de Haven ZZ voorlangs het nieuwe stadhuis van Almelo dat vanmiddag officieel geopend wordt. Onderwijl moest nog wel even een lint worden doorgeknipt door de CdK. Een borrel kwam aan deze scheepstocht echter niet te pas, laat staan dat er een champagnefles tegen de kademuur werd gesmeten of een emmertje water uit het echte kanaal werd overgeheveld.
De provincie Overijssel subsidieert de terugkeer van het water in de stad met miljoenen euro’s, dit tot vreugde van de wethouder van stadsvernieuwing.

Uitgerekend vandaag werd ook het resultaat van het onderzoek naar aantrekkelijke steden bekend gemaakt. Volgens de Atlas voor Gemeenten zijn monumentale steden het populairst onder de bevolking. Ouderwets genieten in oude monumentale steden dus en dat geldt ook voor jongeren. De huizenprijzen stijgen in monumentale steden het hardst en de gemiddelde opleiding ligt er hoger. Dat is nu net wat Almelo altijd wilde maar dat is de laatste 50 jaar niet terug te zien in het gemeentelijk beleid.
Utrecht, Amsterdam, Groningen en Zwolle zijn van die gunstige voorbeelden maar Emmen wordt met haar vernieuwingsdrift juist te ‘kakken’ gezet in het onderzoek. De redding voor Almelo zit kennelijk toch in het oude stadshart zoals de Grotestraat. Tenminste als men naar boven durft te kijken. Alleen moet de 'plint' van die gevels dan wel worden hersteld.

Opvallend ook bij de nieuwe loopbrug die de Haven NZ en het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ verbindt, het grote spandoek van Riël Klumper Ruitersport. ‘Te huur / te koop, de nieuwe toplocatie van Almelo’, staat er met grote letters op.
Niet iedereen juicht dus de terugkeer van het water toe, want er werden heel wat parkeerplaatsen teniet gedaan voor de ondernemers aan de Haven NZ door het uitgraven van het vroegere kanaal. Voor Klumper kennelijk reden genoeg om zijn nering naar elders te verplaatsen. Waar naar toe, is nog even de vraag? Makelaar Kamphuis moet het pand, geschikt voor o.a. een restaurant of zo, eerst nog aan de man brengen!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (62 foto's)...
26-05-2015

vakmasters-twente.png

Aannemers beginnen eigen uitzendorganisatie

ALMELO - Een groot aantal aannemersbedrijven uit Almelo, Oldenzaal, Hengelo, Rijssen, Enschede en Twentse regio participeert in een eigen uitzendorganisatie, Vakmasters Personeelsdiensten.
Het initiatief komt van het 30-jarige opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente (voorheen VVBA, OCT en SSB) waar zo’n 200 bouwbedrijven hun jonge vaklieden laten opleiden. Met Vakmasters Personeelsdiensten wil de sector ervaren en net gediplomeerde bouwvakkers aan het werk helpen en voor de sector behouden.
Daarnaast verzorgt Vakmasters Personeelsdiensten ook payrolling, trainingen, cursussen en opleidingen en alle SROI diensten.
De bouwsector krabbelt langzaam weer uit het dal en vele bedrijven zijn noodzakelijkerwijze fors afgeslankt. Nu het weer wat beter gaat, is flexibiliteit gevraagd en via Vakmasters Personeelsdiensten verwachten de aangesloten bouwbedrijven een beroep te kunnen doen op de duizenden vakmensen in de regio om daarmee thuiszitten te minimaliseren of zelfs geheel te voorkomen.
Vakmasters Personeelsdiensten gaat van start vanuit in het pand van opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente aan de Veldkampsweg in Almelo. Telefoon 0546-828052

22-05-2015

eurowerkbezoek.00_jpg.9796_cm.jpg
Op de foto rechts o.a. de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Wim van de Camp.

Werkbezoek Europarlementariërs in Twente

ALMELO – Een delegatie van de EVP-fractie in het Europees parlement heeft vandaag een werkbezoek gebracht in Twente. Onder hen EVP coördinator verkeersveiligheid Van de Camp en streekgenoot Annie Schreijer-Pierik die o.a. EU-regels in haar portefeuille heeft. Zij bezochten o.a. de Twentse transportbedrijven Nijhof & Wassink te Rijssen, Bolk Transport in Almelo en de Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo en spraken met een groep Twentse ondernemers.
Gesproken werd over de ontwikkeling van Twente als logistieke ‘hotspot’ in Europa, het toenemende multimodale transport (water, spoor, weg), de mobiliteit in het algemeen en de vertraagde ontwikkeling van een container terminal op het XL Businesspark in Almelo. Ook kwam de tegenstrijdige en de onwerkbare regelgeving voor transport in Europa aan bod zoals o.a. de nieuwe regelgeving voor uitlaatgassen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (5 foto's)...

 
17-05-2015

vastgeketend_cfjx6fhviaacbxe__valenstijn.jpg

Politie ketent verdachte aan lantaarnpaal

ENSCHEDE – In Enschede heeft de politie zaterdagavond een verdachte na een achtervolging vastgeketend aan een lantaarnpaal om achter een tweede verdachte aan te gaan. De beide bekenden van de politie werden op heterdaad betrapt bij een diefstal en sloegen met hun auto op de vlucht. De vluchtauto liep twee lekke banden op en kon in de Jan Vermeerstraat worden klemgereden. Een verdachte werd vervolgens aan de lantaarnpaal geketend maar de andere verdachte wist te voet in de wijk Stadsveld te ontkomen.

< Twitterfoto: @valenstijn

14-05-2015

wyllandrie.00.jpg

Eerste vluchtelingen in Wyllandrie Ootmarsum

OOTMARSUM – Gisteren is een eerste tiental vluchtelingen aangekomen in het voormalige luxe hotel Wyllandrie op de Kuiperberg in Ootmarsum. Wyllandrie moet in de komende maanden onderdak bieden aan 230 asielzoekers uit voornamelijk Syrië, Libië en Eritrea.
De gemeente Dinkelland kreeg via een bezwarenprocedure door omwonenden bij de bestuursrechter het gelijk aan haar zijde en heeft een vergunning afgegeven tot uiterlijk 1 mei 2017.
 

13-05-2015

oldtimerclub-saasveld.jpg

500 deelnemers aan Oldtimershow Saasveld

SAASVELD – De organisatie van de jaarlijkse Oldtimershow verwacht op 28 juni a.s. zo’n 500 deelnemers op het showterrein aan de Loodijk. Daarmee wordt het record van vorig jaar van 450 voertuigen gebroken. Vooral de deelname van de Legervoertuigenvereniging Twente is een impuls door het grote aantal voertuigen. Daarnaast zijn er tal van oude landbouwvoertuigen en is er aandacht voor oude ambachten. Een andere belangrijke factor is het aantal toegenomen m2 verkoopruimte met artikelen voor Oldtimers. Liefst 800 m2 bedraagt de markt voor die producten.
 

12-05-2015

Noordikleerlingen Almelo opnieuw naar Wit-Rusland

ALMELO – Op zaterdag 23 mei reist opnieuw een delegatie van CSG Het Noordik af naar Wit-Rusland om leeftijdsgenoten te ontmoeten en hulpgoederen te brengen. Op het programma staan onder meer sportwedstrijden en voorlichting over mondhygiëne.
Afgelopen november reisde in het kader van expeditieonderwijs een groep leerlingen en docenten van Het Noordik, vestiging C. van Renneslaan voor het eerst af naar het door de kernramp van Tsjernobyl zwaar getroffen Wit-Rusland. De school heeft destijds een langlopend uitwisselings- en hulpproject met Wit-Rusland opgezet. Lees verder

12-05-2015

csatwente_tvdt_vooraf.png

Zilver voor Cas Spijkers Academie Almelo

ALMELO - De Cas Spijkers Academie Twente van het ROC van Twente in Almelo heeft de 2e prijs behaald tijdens de vakwedstrijden Talent van de Toekomst die op 11 mei werden georganiseerd in het Miele Inspirience Centre in Vianen. De aanstaande koks namen het tegen elkaar op in een black-box kookwedstrijd voor teams. Het team van De Rooi Pannen uit Tilburg werd eerste en de academies uit Boxmeer en Breda eindigden net achter het team van de Cas Spijkers Academie Twente. Het Twentse team bestond uit: Davy Roord (19, Oldenzaal), werkzaam bij Landhuishotel De Bloemenbeek* in De Lutte, Mark Plagge (23, Enschede), werkzaam bij De Librije*** in Zwolle en Bart Lammersen (22, Neede), werkzaam bij Tuindorphotel / restaurant ‘t Lansink* in Hengelo. Lees verder

11-05-2015

bankbiljet-5-euro-nieuw_wierden-thuishulp.jpg

Wierden verlaagt eigen bijdrage huishoudelijke hulp

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp per 1 april jl. beperkt tot vijf euro per uur. De uren huishoudelijke ondersteuning kunnen worden gebruikt voor werkzaamheden die niet in het gemeentelijke pakket zitten. Denk hierbij aan wassen en strijken, het lappen van de ramen aan de buitenkant, het schoonmaken van slaapkamers die niet gebruikt worden of voor de grote schoonmaak.

Alle inwoners van de gemeente Wierden die in 2015 huishoudelijke ondersteuning ontvangen van een gecontracteerde aanbieder (zorg in natura) komen in aanmerking voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Zij ontvangen binnenkort persoonlijk een brief van de gemeente met een aanmeldformulier voor het kopen van maximaal 32 uur huishoudelijk ondersteuning in 2015. Wierden heeft daarvoor in 2015 maximaal 231.698 euro beschikbaar, zijnde de rijksbijdrage.
 

11-05-2015

solar-car-ut-for-sale.jpg

Dik bod op UT Solar Car 21Connect 2011

ENSCHEDE – De 21Connect, de zonnewagen van UT Twente en Saxion uit de World Solar Challenge 2011 stond maar wat te verpieteren bij de UT. Reden om het zon aangedreven voertuig waarmee men in 2011 ‘down under’ als vijfde eindigde, maar op Marktplaats aan te bieden. De andere reden is uiteraard de financiering voor deelname met een nieuwe zonnewagen aan de Bridgestone World Solar Challenge 2015 die op 18 oktober van start gaat.
Vrijdag werd de 21Connect te koop gezet en een presentatie in Monaco zette het voertuig ook internationaal in de belangstelling. Het hoogste bod staat nu op 390.000 euro en dat noopt de Enschedeërs te onderzoeken of die explosie in aanbiedingen nog wel serieus genomen kan worden. Meest serieuze bieder lijkt Exact-ICT dat enkele keren het bod verhoogde om te overbieden maar bij 55.555 euro afhaakte.
In de race van 2011 was trucker en zanger Johnny Bolk uit Almelo de man die de materialen, fourage en bagage dwars door Australië vervoerde. Zijn belevingen schreef hij in een weblog.

Lees ook:

Tokai University opent aanval in Solar Challenge
21Connect op Wikipedia
De biedingen op Marktplaats
Solarteam Twente en deelname in 2015

11-05-2015

heraclesstadion-luchtfoto_jeroen-spies.jpg
Supporter Jeroen Spies maakte tijdens een ballonvaart deze foto.

Vernieuwbouw stadion Heracles vordert snel

ALMELO – Dagelijks wordt hard gewerkt aan de vernieuwbouw van het stadion voor Heracles Almelo. Nu de club zich heeft gehandhaafd in de eredivisie is de opluchting groot. Nog één wedstrijd rest de Heraclied voordat de nog drie staande oude lichtmasten mogen worden verwijderd. Fox Sport gaat namelijk op zeker met de wedstrijd van zondagmiddag a.s. tegen Go Ahead Eagles en wil niet hebben dat de lichtmasten voortijdig verwijderd worden. Het mocht maar eens een donkere dag worden en dan hebben de TV-makers mogelijk kunstlicht nodig om goede beelden te kunnen maken.
De verkoop van seizoenkaarten is in volle gang want volgend seizoen is de capaciteit met ongeveer de helft uitgebreid naar zo’n 12.500 toeschouwers.
Dimotech, de Almelose specialist in licht en geluid heeft in het stadion een camera opgesteld. Via de beelden in ‘timelapse’ is goed te volgen hoe de vernieuwbouw vordert.

Klik hier verbouwingsweek: 16, 17 en 18
 

09-05-2015

TenCate verkoopt dochter Xennia Technology

ALMELO – Het beursgenoteerde TenCate uit Almelo verkoopt dochteronderneming Xennia aan het Amerikaanse bedrijf Sensient Technologies Corporation. TenCate maakt niet begint welke koopsom gemoeid is met de verkoop. Xennia, dat gevestigd is in Hertfordshire (UK), ontwikkelt en verkoopt inkjet printsystemen. De onderneming is vooral succesvol met de inkten voor de keramische industrie en de textielindustrie.
 

09-05-2015

Kamervragen over vertrek SLO uit Twente

ENSCHEDE – Na de gepresenteerde reorganisaties bij de belastingdienst en het openbaar ministerie dreigt opnieuw werkgelegenheidsverlies in Twente. De Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) in Enschede gaat haar hoofdkantoor verplaatsen naar Utrecht en wil op termijn zich helemaal vestigen in de Domstad. De SLO werd in de jaren '70 door het Rijk aan Enschede toegewezen om door overheid gefinancierde werkgelegenheid beter te spreiden in het land. Door het aangekondigde vertrek dreigt Twente zo’n 120 arbeidsplaatsen te verliezen. De Tweede Kamerfracties van CDA en PvdA hebben hierover vragen gesteld aan het kabinet.
 

08-05-2015

wyllandrie.00.jpg

Vrij baan voor asielzoekers in Wyllandrie

OOTMARSUM – De bestuursrechter heeft het besluit van de gemeente Dinkelland om in het voormalig restaurant Wyllandrie in Ootmarsum 230 asielzoekers onder te brengen bekrachtigd. Daarmee werd het bezwaar van omwonenden van tafel geveegd die overlast vreesden. Ook wezen de omwonenden op een andere beschikbare accommodatie binnen de gemeente. Die locatie zou niet in overweging zijn genomen. De gemeenteraad van Dinkelland had eerder bij meerderheid ingestemd voor de opvang voor maximaal een periode van twee jaar in Wyllandrie op de Kuiperberg. Burgemeester Cazemier toonde zich tevreden met de uitspraak van de bestuursrechter.
 

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken