Politiek Nieuws


09-02-2023

elshuys-hotel.png

Asiel in Albergen eigen schuld, dikke bult

ALBERGEN - Dat staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) doorpakte met de aankoop van Hotel 't Elshuys in Albergen om er asielzoekers onder te brengen, is een gevalletje 'eigen schuld dikke bult', zo wijst de reconstructie van RTV Oost uit over het overleg tussen de gemeente en COA dat vratwoordelijk is voo de uitvoering van asielhuisvesting.
Het 'ach en wee'van B&W, bleek een gespeelde verontwaardiging, want het Tubbergse college was al langer in overleg met COA om in Tubbergen huisvesting te realiseren.Onderwerpen van gesprek een camping in Vasse en 't Elshuys.
COA zocht in de gemeente Tubbergen omdat deze gemeente al in geen 10 jaar grotere groepen asielzoekers had gehuisvest en omdat er twee locaties 'privaatrechtelijk in de aanbieding waren. De camping in Vasse bleek al snel een onoverkomenlijke 'berg' en 't Elshuys werd dat nadat het colleg niet verder wilde gaan dan de opvang van 50 personen.
Mondjesmaat bracht Tubbergen wel eens wat asielzoekers onder in 't Elshuys of in een hotel in Hengelo, maar tot normale huisvesting van statushouders kwam het maar zelden.
COA zag geen kansen voor verder overleg met het Tubbergse college en trol vervolgens de staatssecretaris aan de jas. Deze maakte de weg vrij voor het machtsmiddel om Tubbergen te dwingen. Dat daarna de verkoper ook nog dwars lag omdat de buren het hotelcomplex wel wilden kopen, hielp bij de rechter ook niet. 't Elshuys stond al jaren te koop en nu was er plotsklaps wel interesse?
De COA is blij dat de rechter heeft gesproken. COA heeft met steun van de staatssecretaris opeens meer grip op gemeenten die a la Tubbergen dwarsliggen.

28-05-2015

Tubbergen schenkt lantaarnpalen aan provincie

TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen heeft het beheer en eigendom van 91 lantaarnpalen langs provinciale wegen in het buitengebied overgedragen aan de provincie Overijssel. Daardoor kan een kleine besparing van 827 euro per jaar worden ingeboekt.

27-05-2015

Tubbergen plust ruim 2 miljoen euro in 2014

TUBBERGEN – Volgens de jaarcijfers 2014 van de gemeente Tubbergen heeft de gemeente dat jaar 2.366.917,00 euro overgehouden. Na wat plussen en minnen in diverse reservepotjes resteert daarvan bijna 1,8 miljoen euro voor de algemene reserve.
Voer voor de gemeenteraad om daar in de Voorjaarsbegroting eens naar te kijken.
 

22-05-2015

Geen hogere forensenbelasting in Tubbergen

TUBBERGEN - Met de beleidsnota Verblijfsrecreatie heeft het Tubbergse college van B&W zichzelf in de voet geschoten. Achteraf is gebleken dat de verblijfstarieven voor bijvoorbeeld stacaravans in omliggende Twentse gemeenten veel lager is dan de gemeente Tubbergen bevroede en in rekening wilde gaan brengen. Sommige gemeenten brengen zelfs helemaal geen tarief in rekening. Achteraf wordt dus een uittocht gevreesd met de nodige bijkomende negatieve effecten voor ondernemend Tubbergen.
Het college komt dus achteraf terug op de geplande verhoging en wil deze nu handhaven op het tarief dat de gemeente vorig jaar berekende.
In Tubbergen noemt men de heffing forensenbelasting maar het is natuurlijk een ordinaire toeristenbelasting die feitelijk alleen reeel is te noemen wanneer de bijkomende overheidskosten van toerisme die van de eigen draagkracht overschrijden. Lang niet alle gemeenten in Nederland heffen toeristenbelasting maar de gemeenten die dat wel doen, gebruiken de heffing steeds meer om de ‘gaten’ in de eigen begroting te dichten.
 

18-03-2015

Geen sporthal zolang geld er niet is

TUBBERGEN – Sportwethouder Roy de Witte van de gemeente Tubbergen geeft geen groen licht voor de bouw van een nieuwe sporthal in Tubbergen. Aanleiding is het gebrek aan financiën op dit moment. De provincie Overijssel heeft wel de intentie getoond om bij te dragen maar heeft nog geen besluit genomen. Ook indien die intentie wordt omgezet in een besluit, is de financiering nog niet rond en ontbreekt nog 10 procent van de benodigde 3,9 miljoen euro.
De stichting Sport en Recreatie Tubbergen (SSRT) zou uiterlijk 16 maart de financiering rond moeten hebben, maar is daar nog niet in geslaagd. De nieuwe sporthal moet de bestaande Burgemeester Verdegaalhal vervangen vanwege de huidige Arbo-eisen ten aanzien van het geluid. Vooral de Tubbergse dependance van scholengemeenschap St. Canisius zit met smart te wachten op de nieuwe hal.
 

08-05-2014

moet-d-je_tubbergen_.png

Coalitie-accoord 'Wat moed, dat moet.'

TUBBERGEN - Het CDA en Gemeentebelangen/VVD Tubbergen hebben vanmiddag in een persconferentie hun coalitieaccoord onder de naam 'Wat moed'. 'Dat moet'. Het accoord moet de krachten verbinden om Tubbergen in de komende jaren voorwaarts te stuwen. Tony Busscher namens het CDA en Ursula Bekhuis-Groothuis namens Gemeentebelangen/VVD zijn de politieke leiders van het accoord.
CDA'ers Roy de Witte en Erik Volmerink en Tom Vleerbos van GB/VVD worden wethouder.

Het coalitie-akkoord Tubbergen 2014-2018 in pdf

20-03-2014

Absolute meerderheid CDA in Tubbergen

TUBBERGEN – Het CDA heeft de absolute meerderheid in de gemeenteraad van Tubbergen heroverd. Met 51,35 procent van de stemmen behaald de partij 10 raadszetels. Nieuweling Dorpen Centraal maakt met 2 zetels zijn opwachting in de gemeenteraad. Dramatisch was de uitslag voor de PvdA dat nog één zetel rest. De partij is dus niet beloond voor de coalitie met VVD/Gemeentebelangen dat twee zetels inleverde en op 6 zetels uitkomt.
Of de uitslag ook gevolgen heeft voor de vergaande samenwerking met de gemeente Dinkelland moet worden afgewacht. Het CDA was daar destijds zeer kritisch over. Ondanks de absolute meerderheid koerst het CDA wel op een coalitie met een der partijen die zitting nemen in de gemeenteraad van Tubbergen.

06-03-2014

Lijsttrekkers in debat met MANS

TUBBERGEN – Het Tubbergse ondernemersnetwerk MANS gaat dinsdag 18 maart in Herterij Twente in debat met de vier lijsttrekkers die aan de gemeenteraadsverkiezing in de gemeente Tubbergen deelnemen. In de voorafgaande Pitch kunnen de lijsttrekkers zich profileren. Vervolgens wordt in debatvorm verder gepraat. Het debat wordt geleid door Jeroen Rozendaal van Twente FM. De stellingen en discussiepunten die voorgelegd worden zijn bepaald door de leden van MANS. Deze informatiebijeenkomst, in combinatie met een heerlijk ontbijt, begint om 7.30. Vanaf 7.15 uur is de zaal van Herterij Twente, gelegen aan de Meijersweg 8 in Geesteren, geopend.
Een dag later kunt u dan fris van de lever uw stem uitbrengen!

18-12-2013

tubbergen-raad-2010.png
De gemeenteraad in Tubbergen telt een brede coalitie van PvdA (3) en Gemeentebelangen/VVD (8) met 11 zetels totaal. Daar moet het CDA, voor het eerst in de oppositie, met 8 zetels tegenop boxen.

GB/VVD lijst Tubbergen telt liefst 50 kandidaten

TUBBERGEN – De gemeenschappelijke kandidatenlijst van Gemeentebelangen/VVD in Tubbergen telt maar liefst 50 kandidaten uit alle kerkdorpen die de gemeente telt. Onder hen twee vrouwen op de geachte verkiesbare plaatsen twee en vier. Ans Detert oude Weme uit Tubbergen staat op plek twee. De in Vasse woonachtige Bekhuis staat vierde op de lijst. Zittend wethouder Tom Vleerbos (Albergen) is eerder al tot lijsttrekker verkozen. Gerrit Ophof (Geesteren) vult plek drie in en Huub Plegt (Langeveen) completeert de top vijf.

1. Tom Vleerbos (Albergen)
2. Ans Detert oude Weme (Tubbergen)
3. Gerrit Ophof (Geesteren)
4. Ursela Bekhuis (Vasse)
5. Huub Plegt (Langeveen)
6. Paul Hannink (Manderveen)
7. Herbert oude Luttikhuis (Harbrinkhoek)
8. Herman Lentferink (Fleringen)
9. Loes Wielheesen (Geesteren)
10. Martin Groothuis (Haarle)
11. Jeannette Lansink (Albergen)
12. Wim Beute (Tubbergen)
13. Annette olde Olthof-Niemeijer (Langeveen)
14. Wouter oude Voshaar (Geesteren)
15. Gerard Koopman (Fleringen)
16. Frank Broekhuis (Albergen)
17. Femke oude Geerdink (Harbrinkhoek)
18. Herman Booyink (Reutum)
19. Annet ten Velde (Albergen)
20. Eddy Timmerman (Tubbergen)
21. Olga Assink (Tubbergen)
22. Stefan Droste (Mander)
23. Hugo olde Olthof (Harbrinkhoek)
24. Wilfred Dijkstra (Harbrinkhoek)
25. Piet Kroft (Vasse)
26. Ruud v.d. Kaay (Albergen)
27.
Dennis Weerink (Geesteren)
28. Derk de Vries (Tubbergen)
29. Mirel Lansink (Reutum)
30. Eddy Bramer (Albergen)
31. Dennis Meijer (Langeveen)
32. Miranda Kuiphuis-oude Hinken (Geesteren)
33. Marja Bekhuis (Tubbergen)
34. Roy von Piekartz (Vasse)
35. Marco Bekhuis (Geesteren)
36. Dionne Dierink (Vasse)
37. Walter Kock (Geesteren)
38. Heidie Wesselink-Vleerbos (Harbrinkhoek)
39. Jeroen Peddemors (Manderveen)
40. Leo Pots (Fleringen)
41. Edwin de Veen (Geesteren)
42. Vrony Valkmann-Huisman (Haarle)
43. Edwin Plegt (Langeveen)
44. Angela Kottink (Geesteren)
45. Gerard Averes (Langeveen)
46. Rob Filart (Manderveen)
47. Piet Klingeman (Tubbergen)
48. Ronnie Haarman (Fleringen)
49. Josefien Roek-Niemeijer (Langeveen)
50. Rinus Visscher (Tubbergen)
29-11-2013

CDA gaat jong en fris de strijd in

TUBBERGEN – Het CDA in de gemeente Tubbergen gaat met lijsttrekker Roy de Witte (26) jong en fris de gemeenteraadverkiezing in. De Witte werd unaniem gekozen. Hij staat voor lef en daadkracht evenals de andere jongere en nieuwe kandidaten in de top 10 van de kandidatenlijst. De Witte heeft stemmentrekker Leo Stamsnieder (Geesteren) als ervaren secondant naast zich.

De CDA Top 10:
1. Roy de Witte
2. Leo Stamsnieder
3. Tony Busscher (Fleringen)
4. Bas olde Hampsink (Tubbergen)(nieuw)
5. Karin Reinerink-Hutten (Harbrinkhoek/Mariaparochie)(nieuw)
6. Wim Weerink (Albergen)(nieuw)
7. Ronny Booyink (Vasse)(nieuw)
8. Jennie Aalderink-Buter (Langeveen)(nieuw)
9. Hubert Stevelink (Reutum)
10. Hilde Berning-Everlo (Tubbergen)(nieuw)

04-11-2013

CDA kritisch over ‘kunstige´ begroting

TUBBERGEN – Oppositiepartij CDA is niet te spreken over de Tubbergse gemeente begroting 2014. Men noemt het een ‘kunstig stuk’ boekhouding vol met aannames en ook nog eens forse lastenverzwaringen voor de burgers. Dat de gemeentebegroting werd gepresenteerd door het college van B&W als structureel sluitend, noemt het CDA teveel van het goede.

01-07-2013

megastal-varkens.jpg

Gemeenteraad tegen megastal bij Geesteren

TUBBERGEN – De gemeenteraad van de gemeente Tubbergen wil geen megastal in het buitengebied bij Geesteren. De raad stemde maandagavond niet in met de voorliggende bestemmingsplanwijziging. Het college van B&W stelde de bestemmingsplanwijziging voor omdat in het verleden al toezeggingen waren gedaan en ook past binnen de vigerende provinciale visie. Bovendien zou bij het tegenhouden van bestuurlijke zijde sprake zijn van onbehoorlijk bestuur. De gemeenteraad wees desondanks het voorstel af en beriep zich unaniem op mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid, dierenwelzijn en de invulling van de vrije ruimte. De betrokken maatschap kan nog naar de Raad van State waardoor hetzelfde scenario denkbaar is dan onlangs in de gemeente Twenterand waar de Raad van State gehakt maakte van een raadsbesluit geen megastal toe te staan. Overigens werkt het Rijk aan maximaliseringsregels van megastallen.

29-10-2012

vlaskoel-sporthal.jpg

Verdegaal en Vlaskoel blijft van de gemeente

TUBBERGEN – Volgens de programmabegroting 2013 blijft de gemeente Tubbergen in 2013 eigenaar van zwembad de Vlaskoel en de burgemeester Verdegaalhal. De gemeente ondernam pogingen om beide sportaccommodaties onder te brengen bij de Woningstichting Tubbergen of de Stichting Sport en Recreatie Tubbergen (SSRT), maar dat is niet gelukt. De SSRT is al verantwoordelijk voor de exploitatie maar ziet teveel haken en ogen aan een juridisch eigendom. De gemeente Tubbergen blijft wel streven naar een eigendomsoverdracht op termijn.
De andere gemeentelijke buitensportaccommodaties worden per 1 januari 2013 wel overgedragen aan de gebruikers.

Vertraging bouw extra sporthal
<< De bouw van een extra sporthal bij zwembad De Vlaskoel is ernstig vertraagd. Vooral scholengemeenschap St. Canisius is daarvan de dupe. Die kan nu pas op z’n vroegst in het schooljaar 2014-2015 de accommodatie benutten. E.e.a. is gebleken na vragen van SSRT aan het college van B&W. SSRT maakt zich ernstig zorgen over de exploitatielasten en heeft het college gevraagd of de plannen voor nieuwbouw nog wel opportuun zijn. Volgens wethouder Vleerbos moet in de komende weken blijken hoe de exploitatielasten zich gaan verhouden omdat de precieze tekening en het bestek in de afrondende fase zitten.

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken