Politiek Nieuws


09-02-2023

elshuys-hotel.png

Asiel in Albergen eigen schuld, dikke bult

ALBERGEN - Dat staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) doorpakte met de aankoop van Hotel 't Elshuys in Albergen om er asielzoekers onder te brengen, is een gevalletje 'eigen schuld dikke bult', zo wijst de reconstructie van RTV Oost uit over het overleg tussen de gemeente en COA dat vratwoordelijk is voo de uitvoering van asielhuisvesting.
Het 'ach en wee'van B&W, bleek een gespeelde verontwaardiging, want het Tubbergse college was al langer in overleg met COA om in Tubbergen huisvesting te realiseren.Onderwerpen van gesprek een camping in Vasse en 't Elshuys.
COA zocht in de gemeente Tubbergen omdat deze gemeente al in geen 10 jaar grotere groepen asielzoekers had gehuisvest en omdat er twee locaties 'privaatrechtelijk in de aanbieding waren. De camping in Vasse bleek al snel een onoverkomenlijke 'berg' en 't Elshuys werd dat nadat het colleg niet verder wilde gaan dan de opvang van 50 personen.
Mondjesmaat bracht Tubbergen wel eens wat asielzoekers onder in 't Elshuys of in een hotel in Hengelo, maar tot normale huisvesting van statushouders kwam het maar zelden.
COA zag geen kansen voor verder overleg met het Tubbergse college en trol vervolgens de staatssecretaris aan de jas. Deze maakte de weg vrij voor het machtsmiddel om Tubbergen te dwingen. Dat daarna de verkoper ook nog dwars lag omdat de buren het hotelcomplex wel wilden kopen, hielp bij de rechter ook niet. 't Elshuys stond al jaren te koop en nu was er plotsklaps wel interesse?
De COA is blij dat de rechter heeft gesproken. COA heeft met steun van de staatssecretaris opeens meer grip op gemeenten die a la Tubbergen dwarsliggen.

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken