SportNieuws
ENSCHEDE/ALMELO - Darius Mfana Temba Dhlomo werd op 9 augustus 1931 geboren in het Zuid Afrikaanse Durban, waar hij ook opgroeide en voetbalde bij de Baumann-ville City Blacks. Naast voetballer was hij ook een begaafd bokser en Afrikaans nationaal kampioen in het middengewicht. Maar Darius was meer. Als lid van het ANC verzette hij zich tegen de apartheid en leerde hij ook Nelson Mandela kennen met wie hij met enige regelmaat een partijtje sparde in de boksring. Zijn politieke activiteiten noopten hem om uit Afrika te vertrekken en dat werd Nederland waar hij in 1958 ging voetballen bij Heracles in Almelo. Hij kwam er zijn landgenoot Steve ‘Kalamazoo’ Mokone weer tegen en het waren de eerste zwarte profvoetballers op de Nederlandse velden. Het was een nieuwe wereld, want samen met blanken onder de douche was voor Zuid Afrikanen ondenkbaar, vertelde hij later naar aanleiding van het uitgeven van een boek over zijn leven.
Darius Dhlomo was tevens een groot liefhebber van jazz. Saxofoon spelen leerde hij dan ook van de Almeloër Emmy Twilhaar in de wijk De Riet. Terwijl Mokone dan voetbalde met de kinderen uit de buurt op een trapveldje vlakbij, volgde Dhlomo trouw zijn muziekles.
Naast muziek en voetbal bokste Dhlomo in Nederland nog veertien profpartijen waarvan hij er elf won, twee verloor en één wedstrijd onbeslist eindigde. Één partij won hij ook in de kleedkamer van Heracles waar een teamgenoot knock out ging na een verkeerde opmerking.
In 1962 vervolgde hij zijn voetballoopbaan bij Vitesse om via DHC (Delft) weer terug te komen in Twente bij Tubantia in Hengelo. Zijn profcarrière eindigde bij Enschedese Boys waar teamgenoot Abe Lenstra hem nog het schaatsen bij bracht.
Maatschappelijk werkte Dhlomo aan een andere loopbaan. Hij behaalde zijn akte en werd onderwijzer en later maatschappelijk werker. Ook politiek bleef hem boeien. Ruim acht jaar maakte hij deel uit van de gemeenteraad in Enschede als lid van de PvdA. Naar zijn geboorteland kon hij echter niet omdat hij als ANC-strijder ook in Nederland de apartheid bleef bestrijden. Daardoor mistte hij de begrafenis van zijn broer en zus. Pas nadat de apartheid in 1992 werd opgeheven, kon hij voor het eerst terug naar zijn geboorteland. Hij ontmoette er nog kort zijn jeugdvriend Nelson Mandela.
In Enschede bleef Darius Dhlomo actief als muzikant en zanger met zijn orkest Tympany Six naar voorbeeld van zijn idool Louis Jordan, tot zijn gezondheid het noopte om te worden verzorgd in verpleegtehuis Bruggerbosch waar hij op 13 juni jl. op 83-jarige leeftijd overleed.