Algemeen Nieuws


27-05-2015

blatter-moet-weg-bij-fifa.jpg
In symbolische zin: Blatter viel al eens van het FIFA-podium na een spreekbeurt.

Positie Blatter wankel na arrestatie FIFA-bobo's

LAUSANNE – Na de arrestatie van zes FIFA-bobo’s vandaag door de politie in een Zwitsers hotel, is de positie van Sepp Blatter als voorzitter van de wereld voetbalbond onmogelijk geworden. De arrestatie vond plaats op verzoek van de FBI en de USA zal om uitlevering vragen.
Blatter wil echter van geen wijken weten en stelt zich morgen op het congres van de FIFA opnieuw kandidaat voor een vijfde periode als voorzitter.
De Europese voetbalbond UEFA wil uitstel van de verkiezingen, waarin de Nederlander Van Praag voortijdig afhaakte. De Engelse voetbalbond gaat nog een stap verder en wil het onmiddellijke aftreden van Blatter als preses. Ook UEFA voorzitter Platini liet eerder al weten dat er een eind moet komen aan de jarenlange malversaties bij de FIFA en dat Blatter niet de aangewezen persoon is om aan de jarenlange corruptie onder de paraplu van de FIFA een eind te maken.
De druk op het congres van de FIFA wordt nog groter nu ook Coca Cola openlijk heeft laten weten dat het steeds moeilijker wordt om de wereldwijde sponsoring aan FIFA te continueren. FIFA heeft wel een eigen ethische commissie en soms worden er ook wel voetbalbobo’s weg gestuurd maar de eigen onderzoeksrapporten blijven diep in de la.
Hoe lang nog wacht de UEFA met de dreiging om uit de FIFA te stappen? Het kan de ultieme poging zijn om de FIFA op het rechte pad te krijgen en Blatter de laan uit te sturen.
De Zwitserse politie doet een eigen onderzoek na de malversaties bij de in Lausanne gevestigde FIFA. Da onderzoek beperkt zich tot de verkiezing van de laatste twee aangewezen WK’s. De FBI gaat echter een stapje verder en onderzoekt een periode van twintig jaar.

Lees hoe GeenStijl de affaire op eigen wijze omschrijft en lees Elsevier voor de opsomming van delicten waarmee de FBI bezig is.

06-04-2014

vitens-hydron_utrecht_headoffice.jpg

Vitens: "Invoeren Watertaks slaat nergens op"

UTRECHT - Drinkwaterbedrijf Vitens doet een beroep op de politiek om de belasting op drinkwater weer af te schaffen. Volgens Vitens slaat de watertaks nergens op.
Drinkwater behoort tot de primaire levensbehoefte, zegt Vitens-topvrouw Lieve Declercq. Volgens haar is er geen enkel land in Europa dat zoveel extra belasting heft op drinkwater als Nederland. De nieuwe watertaks voor particulieren en bedrijven wordt op 1 juli ingevoerd om het watergebruik terug te dringen, maar volgens Vitens zal de maatregel geen enkel effect hebben.
Lees verder…
 

<< Het door de Amerikaanse architect Rijk Rietveld gerenoveerde hoofdkantoor van Vitens in Utrecht.

02-04-2014

Rechter verzucht: Niet pinnen met bedekt gezicht

ALMELO/ ENSCHEDE – Pinautomaten zouden geen geld moeten uitwerpen als mensen hun gezicht bedekken. Dat verzuchtte rechter Melaard dinsdag in een strafzaak tegen een Enschedese bende van zigeuners die volgens het Openbaar Ministerie op allerlei plekken in Nederland, Duitsland en België pinde met gestolen passen.
Lees verder…

21-02-2014

Zelden aangifte van strafbaar feit ambtenaren

Tegen ambtenaren wordt zelden aangifte gedaan bij politie of het Openbaar Ministerie als ze verdacht worden van het plegen van een mogelijk strafbaar feit.
Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl naar integriteitsschendingen van ambtenaren.
Lees verder…

02-02-2014

AOW met jongere partner wordt desastreus in 2015

ALMELO – ‘Indien men in 2015 de ‘opgeschoven’ gerechtigde AOW-leeftijd bereikt en een jongere partner heeft, kan dat desastreus uitpakken. Allereerst gaat de pensioengerechtigde leeftijd dan pas 3 maanden later in en mist u 3 maanden inkomen, want uw werkgever zet u wel op straat op het moment dat u 65 wordt. Is uw partner jonger en heeft deze geen inkomen en ook geen kans om zelf inkomen te verwerven, dan pakt het nog veel erger uit, want de aanvullende partnertoeslag stopt eveneens in 2015, zodat slechts een inkomen rest van iets meer dan 700 euro per maand.
Lees verder...

29-01-2014

weekers-frans.jpg

Weekers gooit bijltje er bij neer als staatssecretaris

DEN HAAG – Hakkelend stond staatssecretaris Frans Weekers (VVD) woensdag de Tweede Kamer te woord over de problemen bij de Belastingdienst over het uitblijven van Toeslagen-betalingen. Het was het zoveelste belastingincident dat Weekers parten speelde en blijkbaar genoeg, want Weekers maakte bij aanvang van de tweede termijn in het debat bekend dat hij de schoenen in de wilgen hangt en de gang naar de Koning zal maken om zijn ontslag aan te bieden.

Weekers: “We hebben vandaag een uitvoerig debat gevoerd over zaken die mij zeer nauw aan het hart liggen. Namelijk het fraudebestendiger maken van onze belastingen en toeslagen. Met oog, zeg ik daarbij, voor goede dienstverlening voor burgers en bedrijven. Het debat ging ook over de Belastingdienst. De Belastingdienst is hét financiële fundament van de overheid en iedereen in Nederland heeft ermee te maken. Deze professionele dienst verdient een politieke leider, een bestuurlijk politieke leider, met breed draagvlak in de Kamer. Ik heb dat draagvlak, dat brede draagvlak, in de Kamer in het debat niet gevoeld en daarom heb ik besloten, mevrouw de voorzitter, om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning.”

05-12-2013

nelson-mandela-died.jpg

Nelson Mandela overleden

JOHANNESBURG – Gevangene 46664 is vandaag in Johannesburg op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd bekend gemaakt door de Zuid Afrikaanse president Zuma. Strijder tegen ‘Apartheid’ (het Nederlandse woord dat niet vertaald wordt) Nelson Mandela werd door de heersende blanke elite in Zuid Afrika vastgezet op Robbeneiland omdat hij vrijheid en stemrecht voor de zwarte Afrikaner wilde. Na 27 jaar gevangen te hebben gezeten werd hij op 11 februari in 1990 vrijgelaten om via verkiezingen aan de macht te komen als eerste zwarte leider van Zuid Afrika. Hij maakte wereldwijd indruk vanwege zijn houding tegenover de blanke heersers van voorheen door samen met hen het land te besturen in een democratie. Het beeld van de verzoener was geboren. Als president bracht hij in 1999 een staatsbezoek aan Nederland, het land waar vele christelijke kerkleiders uit Zuid Afrika hun theologische studie hadden gevolgd en ook het land waar een deel van de overheersers van voorheen stamden. Na zijn presidentschap leefde hij een betrekkelijk teruggetrokken leven.
Afgelopen zomer leek zijn einde nabij en werd hij met longproblemen in het ziekenhuis opgenomen. In september keerde hij terug naar zijn huis en Johannesburg waar hij sindsdien leefde in een steriele kamer tot vandaag zijn einde kwam.
Nelson Mandela wacht een staatsbegrafenis. Zij dood kan leiden tot vervreemding in Zuid Afrika en onrust tussen de verschillende bevolkingsgroepen, een beeld dat door wereldleiders wordt gevreesd nu de bindende factor is weggevallen.

Nelson Mandela in een fotografisch tijdbeeld

14-11-2013

cbs-3ekwartaal-2013.jpg

Kritiek Rabobank op kabinet Rutte/Asscher

UTRECHT – De Rabobank heeft goed de smoor in over het bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte/Asscher. Volgens de bank dreigt Nederland in een vicieuze cirkel te belanden zodat de Nederlandse economie steeds verder achterblijft bij de andere Europese landen. Er dreigt volgens de Rabobank zelfs dat Nederland straks niet meer bij de rijkste landen binnen de Europese Unie horen. Vooral de verhoging van de lastendruk voor de burger en het bezuinigen in de rijksuitgaven zorgen er volgens de Rabobank voor dat consumenten minder consumeren. Dit werkt volgend de economen van de bank verlammend op noodzakelijke investeringen in ondernemend Nederland en daardoor hogere werkloosheid. De Rabobank vreest op termijn zelfs een lagere productiecapaciteit en dat zou Nederland helemaal op achterstand zetten.
De Rabobank sluit zich met haar gisteren verschenen visie 2014 dus aan bij vooraanstaande economen, die al eerder verkondigden dat Nederland juist moet investeren om uit het dal te klimmen.
Rutte en Asscher namen dinsdag deel aan een internationale banen-top in Parijs waar nationale ervaringen werden uitgewisseld om jongeren aan de slag te krijgen en te houden. Rutte en Asscher wezen onder meer op de Nederlandse aanpak van de jeugdwerkloosheid, door maatregelen tegen vroegtijdig schoolverlaten en door het scheppen van leer-werkplekken.
De actuele CBS-cijfers laten nationaal een magere stijging van 0,1 procent zien. Formeel lijk het land daarmee uit de recessie te klimmen, maar de omzet in de detailhandel, zoals kleding, bouwmarkt, woninginrichting en witgoed, daalde desondanks fors.

22-10-2013

egbertje_leutscher-de_vries-111-jaar.jpg

Oudste Nederlander viert 111e verjaardag

HAVELTE – De Drentse , Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte viert vandaag haar 111e verjaardag. De oudste inwoner van ons land viert haar verjaardag met haar familie en medebewoners in woonzorgcentrum de Molenhof in Havelte. Dat zal minder uitbundig gevierd worden dan vorig jaar toen ze officieel tot oudste inwoner van ons land werd verklaard. Wel komen er hoogwaardigheidsbekleders als de burgemeester en een gedeputeerde van de provincie Drente op bezoek om de krasse bejaarde te feliciteren.

<< Egbertje Leutscher-De Vries, 111 jaar - foto: provincie Drente

21-10-2013

brenninkmeijer_alex_17802g.jpg

Nationale Ombudsman noemt politiek racistisch

AMSTERDAM - Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft in het tv-programma Buitenhof nog voor zijn aanstaande vertrek naar de Europese Rekenkamer voor flink wat rimpelingen gezorgd in de Haagse Hofvijver. Brenninkmeijer noemde het nationale politieke klimaat racistisch.
Brenninkmeijer deed dat in een reactie op het recente rapport van de Raad voor Europa waarin staat dat Nederland te weinig werk maakt van racisme in de samenleving. Volgens de Brenninkmeijer ligt de oorzaak bij de politiek in het parlement. "Ik heb het niet over één partij, maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders."
Als voorbeeld van racisme noemde de ombudsman het meldpunt van de PVV over Oost- en Midden-Europeanen. Ook de houding van premier Rutte, die vond dat het meldpunt niet onder zijn verantwoordelijkheid viel, keurde Brenninkmeijer af. Volgens de Nationale Ombudsman moet de regering haar verantwoordelijkheid nemen en een anti-discriminatiecampagne starten om het tij te keren.
Volgens Brenninkmeijer kan het kabinet daarbij een voorbeeld nemen aan Duitsland waar het kabinet van Angela Merkel bezig een campagne op te zetten tegen racisme en discriminatie.

07-10-2013

shell-spijt-over-schaliegas-vs_.png

Shell-topman heeft spijt over schaliegasboringen

Vertrekkend Shell-topman Peter Voser heeft grote spijt van het zoeken en boren naar schaliegas in de VS. Dat zegt hij in een interview met de Financial Times, waarin hij terugblikt op zijn tijd als CEO. De Zwitser staat sinds 2009 aan het hoofd van het olie- en gasconcern en vertrekt begin volgend jaar.

Shell heeft zeker 17 miljard euro geïnvesteerd in "onconventionele olie- en gaswinning" in Noord-Amerika. Maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd. "Het liep niet zoals we hadden gepland", zegt Voser. Hij noemt de investering een grote gok.
Lees verder...
 
16-09-2013

vn-syri_rapport-bankimoon.jpg

Bewijs gebruik zenuwgas Syrië lekt vroegtijdig uit

NEW YORK – Nog voordat het officiële rapport van de VN over het gebruik van zenuwgas in Syrië officieel aan de Veiligheidsraad van de VN werd overhandigd, lekte de conclusie al uit.
De VN publiceerde een foto waarop de leider van het onderzoeksteam, Åke Sellström, het rapport met begeleidende brief in New York aan VN-chef Ban Ki-moon overhandigde. Persburo AP ‘zoomde’ in op de foto en ontdekte op de brief de cruciale informatie dat onomstotelijk chemische wapens in Syrië tegen de eigen bevolking zijn ingezet. In de tekst op de foto staat dat op 21 augustus op de wijk Ghouta in Damascus raketten zijn afgevuurd met het zenuwgas Sarin. Bij deze aanval kwamen honderden mensen om het leven waaronder veel kinderen.
De VN verwijderde na diverse perspublicaties de foto van de eigen website omdat het rapport pas 's avonds aan de VN Veilgheidsraad werd overhandigd.

Fotoreportage: 1 foto's

09-08-2013

corpus-justitia_vordering.jpg

Afpersing via Corpus Justitia

Het Meldpunt Fraudehelpdesk waarschuwt voor nepbrieven van het valse incassobureau Corpus Justitia dat in Eindhoven gevestigd zou zijn. Volgens Meldpunt Fraudehelpdesk stuurt deze nepbrieven rond met de sommatie om binnen vijf dagen 129,80 euro over te maken voor een eerdere factuur die nog niet betaald zou zijn. In de brief wordt gedreigd met beslaglegging op bezittingen als uw auto, huis en bankrekening.
Bij vele ontvangers sloeg de schrik zo toe dat zijn onmiddellijk geld overmaakten. Naar die centen kan men waarschijnlijk fluiten omdat volgens het Meldpunt Fraudehelpdesk het incassobureau helemaal niet bestaat. Zo staat er een vals 0900-nummer op de brief, dat al de hele dag niet bereikbaar is en ook bij de Kamer van Koophandel is Corpus Justitia onbekend.

Wees alert
Oplichters verzinnen steeds slimmere trucs. Nepbrieven (ook via email) komen steeds vaker voor. Voorkomen dat je slachtoffer wordt? Handige tips vindt u op de Fraudehelpdesk

03-08-2013

zf.00_cimg7558.jpg

Mark Rutte op stap met ondernemers

ALMELO – Minister-president Mark Rutte is een druk bezet man die heel wat afreist. In juni was hij nog in Berlijn en Brussel en in juli in Houston (Texas) en in de overzeese gebiedsdelen.
In Berlijn ontving Rutte de Ludwig-Erhard-Gedenkmünze tijdens een bijeenkomst van de Wirtschaftsrat. Dat is een vereniging van mensen uit het bedrijfsleven die zijn gelinieerd aan de CDU. Daarna het kennismakingsbezoek aan Saba, St. Maarten, St. Eustatius en Bonaire waarna het werkbezoek aan Houston volgde met een delegatie van Nederlandse ondernemers. Kortom drukke maanden waarna terecht het welverdiende zomerreces volgde. Maar ook dat ging bij aanvang gepaard door het nuttige met het aangename te verenigingen.
Mark Rutte vloog tijdens zijn vakantie namelijk samen met Dick Nooteboom naar München waar Henk Bolk, Marinus Soepenberg en Hennie van der Most (bevriende ondernemers van VVD-huize) hem opwachtte voor een paar ongedwongen dagen van rust in de Allgäu en om een kijkje in de keuken van het wereldwijd opererende Duitse concern ZF in Friedrichshafen te maken.

Het werkbezoek aan ZF Friedrichshaven omvatte een rondgang door de hoofdvestiging van het concern dat inmiddels zo’n 75.000 werknemers telt met een omzet van dik 17 miljard euro. Geproduceerd worden er o.a. Gearboxen, aandrijfassen en besturingstechniek voor de auto-industrie van personenwagens tot speciale transporten als bus en truck, maar ook voor windmolens.
ZF is wereldwijd ‘booming’ en voorziet nog een personeelsgroei van 20.000 personeelsleden in de komende 15 jaar.

Middags werd er een rondvlucht gemaakt met een heuse Zeppelin boven de Bodensee en s’avonds gevolgd door een diner bij Restaurant Heinzler am See te Immenstaad am Bodensee. Op 25 meter afstand van de Bodensee genieten van een heerlijke maaltijd, met ondergaande zon en zwanen op het meer.
Er werd gelogeerd in Hotel Bergkristall te Oberstaufen, een prachtige locatie met een fantastisch uitzicht vanaf de mooie terrassen.
Zaterdag werd de terugreis gestart en 7 uur later was het gezelschap bij Hennie van der Most te Gorssel voor een afscheidsdiner.
 

Fotoreportage (18 foto's)...
09-07-2013

Online diensten steeds populairder

Steeds meer bedrijven en consumenten maken gebruik van online diensten en bestellen steeds meer hun producten op het internet. Vaak heeft dit te maken met de kortingen en lagere prijzen. Derhalve valt er ook een schifting waar te nemen van de 'oude' retail-sector naar de digitale sector. In de MKB-sector is het niet hebben van een webshop een absolute 'no-go', dit heeft namelijk een zeer negatieve invloed op de inkomsten van een bedrijf. Uit onderzoek van MKB Online Monitor, die halfjaarlijks onderzoek doet bij bedrijven in de MKB-sector, blijkt dat een kwart van de ondernemers een website heeft die ouder is dan 4 jaar, en 28% van de bedrijven heeft zelfs helemaal geen website. Door absentie of veroudering van een website lopen veel bedrijven een groot aantal potentiële klanten mis en daardoor is het niet zo lucratief als dat het zou kunnen zijn. Of hierdoor een verminderd bestedingspatroon van klanten veroorzaakt wordt, zowel consumenten als in de B2B handel, of dat de klant vervolgens liever zaken doet bij de concurrent komt uit het onderzoek niet naar voren. Lees verder

03-06-2013

volkerrailbam.png

Prorail gunt Utrechtse megaklus van 2,5 jaar

UTRECHT - ProRail gunt bouwcombinatie BAM Rail en Volker Rail een opdracht van ruim €140 miljoen voor het vernieuwen en ‘ontvlechten’ van de sporen rond Utrecht. Beide bedrijven doen dat in de bouwcombinatie ‘U-centRaal’ en denken voor de klus 2,5 jaar nodig te hebben. Hiermee ontstaat meer ruimte op het spoor waardoor de doorstroming van treinen verbetert, er meer treinen kunnen rijden en het spoor rond Utrecht betrouwbaarder wordt.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaf in april van dit jaar de beschikking om de doorstroming van het treinverkeer rond Utrecht te verbeteren. De aanpassingen zijn onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Door fysieke ontvlechting wordt de wirwar van sporen en treinbewegingen uit elkaar gehaald, zodat duidelijke corridors ontstaan. Hierdoor hoeft straks minder vaak gewacht te worden op bijvoorbeeld seinen en kunnen in de toekomst nog meer treinen Utrecht passeren. Ook de betrouwbaarheid van het spoor rond Utrecht neemt toe voor de reiziger. Uit onderzoek blijkt verder dat door de nieuwe corridors het spoor ook veiliger wordt doordat de kans op onbedoelde rood sein passages verder daalt.

Grote aanpak rond Utrecht

Naast de aanpak van de spoorweginfrastructuur, worden ook andere maatregelen genomen om het treinverkeer rond Utrecht Centraal te verbeteren. Komende tijd bouwt ProRail samen met NS en de gemeente Utrecht de OV terminal af. Reizigers hebben daar straks meer ruimte en een betere verbinding naar de sporen. De verbouwing van station Utrecht is onderdeel van de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Daarnaast breidt ProRail de sporen rondom Utrecht Centraal uit en worden er nieuwe stations rond Utrecht gebouwd. Nieuwbouwwijken rond Utrecht worden ontsloten waardoor straks meer mensen vanaf verschillende plekken rond Utrecht met de trein kunnen reizen. Op zaterdag 8 juni opent staatssecretaris Mansveld het nieuwe station Utrecht Leidsche Rijn.

17-05-2013

tour_du_als.jpg

Tweede editie Tour du ALS nu al een succes

DEN HAAG - Voor de tweede editie van de Tour du ALS op 7 juni a.s. hebben zich maar liefst 650 wielrenners aangemeld. Daarnaast beklimmen ook acht ALS-patiënten, solo of per tandem, ‘De Kale Berg’. Dit is bijna al een vertienvoudiging vergeleken met vorig jaar! De beklimming van de Mont Ventoux door 70 wielrenners op 1 juni 2012 was een succesvol begin van een jaarlijks terugkerende sponsoractie: de Tour du ALS. Toen werd 109.000, - euro binnengehaald voor de ongeneeslijke en dodelijke zenuw-/spierziekte ALS.

De deelnemers hebben maar één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar deze tot nu toe ongeneeslijke zenuw-/spierziekte.
Het door sponsoren samengebrachte geld wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS, een dodelijke ziekte waar nog geen medicijn tegen bestaat. In Nederland hebben 1500 mensen ALS, die na de diagnose gemiddeld nog drie tot vijf jaar te leven hebben.
De Tour du ALS is een initiatief van Ivan Sweebroek en Gert-Jan Pijl, wiens schoonvader is overleden aan deze ziekte. “Wij hebben de ambitie om een evenement neer te zetten, waarvan alle sponsorgeld en publiciteit in het teken van de zenuw-/ spierziekte ALS staat. Onze grote drive is natuurlijk het fietsen zelf, maar tevens het gezamenlijk iets doen voor dit goede doel, met als extra motivatie het bekender maken van deze genadeloze ziekte. Dit doen wij in samenwerking met Stichting ALS Nederland.
Vandaar de slogan: “Samen trappen we ALS de wereld uit!!!

Directeur-bestuurder Eric Nolet van de Stichting ALS Nederland: ” “Wij zijn ongelooflijk blij met acties als de Tour du ALS. Lijdzaam toezien hoe een dierbare achteruitgaat, is geen optie. Door mee te fietsen en sponsorgeld op te halen vecht men daadwerkelijk mee tegen deze genadeloze ziekte”.
07-05-2013

Menzis Zorg vervijfvoudigd de winst in 2012

ALMELO – De zorgverzekeraars in Nederland boeren goed. Na CZ heeft ook Menzis de winstcijfers van 2012 bekend gemaakt. Eerder al berekende de Nederlandse Bank dat alle zorgverzekeraars in Nederland gezamenlijk zo’n 1,4 miljard euro winst maakten in 2012.
Voor Menzis bedroeg de winst in 2012 een slordige 215 miljoen euro tegenover 43,8 miljoen in 2011. De winsten zouden nog hoger kunnen zijn als de verzekeraars zich aan de Balkenende-norm zouden houden, want de zorgverzekeraars betalen nog torenhoge salarissen aan hun bestuurders.

Minister Schipper van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat de winsten moeten worden aangewend om de zorgpremies omlaag te brengen, maar daar denkt men bij Menzis anders over. In NRC meldt Menzis dat het de winst in een fonds wil stoppen om ‘overbodige’ ziekenhuizen te sluiten zodat de kosten nog verder omlaag gebracht kunnen worden en voor het vormen van hogere financiële buffers voor de verzekeraars.
Menzis wijst in deze ook op de terughoudendheid van banken bij het financieren van nieuwe plannen in de zorg. Volgens Menzis hebben ziekenhuizen daardoor te weinig oog voor hervormingen in de zorg en teveel aandacht voor het hanteren van strikte begrotingen.

21-03-2013

De keerzijde van diplomatieke rel over Yunus

ALMELO – De kritiek uit Turkije over het ontzetten uit de ouderlijke macht van het kindje Yunus dat bij twee lesbische ouders opgroeit en de stevige reactie van vice-premier Lodewijk Asscher kent meer achtergronden dan de meeste berichten op tv en in de pers.
Juridische kritiek over de gang van zaken bij Jeugdzorg is er ook, ontdekte Joop.nl ; “Jeugdzorg liet veel steken vallen in zaak Yunus ... Uitspraak Hof 2007: Geen bewijs voor mishandeling noch voor stelling dat ouders Yunus niet in staat zijn kinderen op te voeden ... Vonnis 2010: Yunus blijft bij pleegouders omdat terugplaatsing nooit werd onderzocht.”
Drie jaar traineerde Jeugdzorg het onderzoek voor eventuele terugplaatsing bij de natuurlijke ouders en in 2010 vond de rechter dat de hechting van het kind met de pleegouders van groter belang was voor het kind. De andere twee kinderen gingen in 2007 wel terug naar hun natuurlijke ouders.
Lees hier verder.

13-03-2013

paus-franciscus-de-eerste.jpg

Jezuïet Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus

ROME – Vanavond om 19.06 uur werd witte rook getoond uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel in Rome als teken dat er een nieuwe paus is gekozen als leider van de Katholieke Wereldkerk. Het werd niet iemand uit het lijstje van genoemde kanshebbers maar de 76-jarige Argentijn Jorge Mario Bergoglio, een jezuïet die als kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires bekend staat om zijn sobere leven en eenvoud, wars van allure en iemand die altijd zijn eigen potje kookte. Na 1272 jaar een niet Europese paus en de eerste uit het Amerikaanse continent, zij het met Italiaanse voorvaderen.
Paus Franciscus I - vernoemd naar Franciscus van Assisië, strijder voor de armen - wordt geacht de opdracht te hebben meegekregen de Katholieke Wereldkerk te hervormen en af te maken waar paus Benedictus XVI als zijn voorganger mee was begonnen, maar niet meer de kracht had om dat af te ronden.
Even na achten begroette hij de menigte op het Sint Pieterplein in het Italiaans, bad het Onze Vader en zegende niet alleen gelovigen maar alle mensen van goede wil op de hele wereld.

21-02-2013

makkum-fietsen-ijtunnel.png
Voorbeeld van de nieuwe koers: Een maquette van de fiets- en voetgangerstunnel onder het IJ te Amsterdam

Productie Makkumer sieraardewerk stopt

MAKKUM – Het 450-jarige Koninklijke Tichelaar in Makkum stopt met de productie van het wereldberoemde ambachtelijk serviesgoed, schalen, vazen en tegels. Aanleiding is de volledig ingestorte vraag van consumenten. “Wij worden ervaren als ontzettend duur en dat komt door de goedkope importaanbiedingen van grote winkelketens”, zegt directeur Tichelaar tegen de Leeuwarder Courant.
Koninklijke Tichelaar gaat zich volledig richten op professionele opdrachtgevers zoals architecten en grote bouwondernemingen voor het maken van speciale grote tegels als muurdecoratie van bouwwerken.
Door het stopzetten van de productie voor consumenten verliezen 5 van de 52 arbeidskrachten hun baan. Ook wordt de productie verplaatst naar het industrieterrein bij Makkum en gaat de winkel aan de Turfmarkt in Makkum dicht. Voordien wordt alle voorraad aan sieraardewerk in mei in de uitverkoop gedaan. De laatste kans voor de consument nog een echt ambachtelijk stuk Makkumer aardewerk te bemachtigen.

10-02-2013

hufterboetes-voor-hagenaars-1024x576-31-01-13.jpg

Hufters betaalden 80 miljoen boete in vijf jaar

DEN HAAG – In vijf jaar tijd werd door de overheid zo’n 80 miljoen euro geïnd voor hufterig gedrag. De hufterige Hagenaars spanden de kroon gevolgd door soortgenoten uit Rotterdam en Amsterdam. De boetes werden uitgedeeld aan personen die zich misdroegen bij controles door de politie en bij parkeren op invalidenplaatsen. Ook wildplassen scoorde hoog. Vooral Amsterdam scoort hierbij. De Almeerders toonden de hoogste score in hufterig verkeersgedrag. RTL Nieuws zocht het allemaal uit. De gemeente Tubbergen staat op plaats 406.

06-02-2013

2-euromunt-dubbelportret.jpg

Speciale munt troonswisseling

UTRECHT - Staatssecretaris Frans Weekers heeft de Koninklijke Nederlandse Munt opdracht gegeven een twee-euromunt met dubbelportret in circulatie te brengen ter gelegenheid van de aankondiging van de troonswisseling die op 28 januari 2013 werd gedaan.

Op de bijzondere munt worden zowel Hare Majesteit de Koningin als Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje geportretteerd. Daarbij wordt de regerende vorstin Koningin Beatrix op de voorgrond afgebeeld. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft daarmee een vervolg aan de muntuitgifte in 1980, toen bij de troonswisseling van Koningin Juliana en onze huidige Koningin Beatrix ook munten met dubbelportret werden uitgegeven. Vanaf volgende week wordt deze speciale uitgifte in circulatie van het geldverkeer gebracht in een oplage van maximaal twintig miljoen stuks.

Verkrijgbaarheid
De twee-euromunt met dubbelportret is een wettig betaalmiddel in Europa. De munt heeft een nominale waarde van twee euro en wordt via het betaalverkeer vanaf begin februari 2013 in omloop gebracht. Voor verzamelaars wordt, als onderdeel van de totale oplage van twintig miljoen stuks, een beperkte hoeveelheid munten geslagen in bijzondere kwaliteiten.
06-02-2013

Funda experimenteert met huizenruil

AMSTERDAM – Funda, de huizenwebsite van de NVM Makelaars, gaat een experiment starten met woningruil om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Aan de test doen 150 makelaars mee. Funda denkt dat huizenruil deels kan voorkomen dat iedereen blijft zitten tot het eigen huis verkocht is. Via ‘woningruil’ kopen bij elkaar gebrachte kandidaten elkaars huis en worden dubbele huisvestingslasten voorkomen. Funda denkt dat het bijvoorbeeld op die manier verhuizingen tussen de Randstad en Twente op gang kan brengen.

05-02-2013

clemenskerk1.jpg

Monumentale kerk Ameland door brand verwoest

NES – De monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland is vanmorgen vroeg door brand totaal verwoest. Rond 05.00 uur in de morgen werd brandalarm geslagen maar de Amelandse vrijwillige brandweer kon niet voorkomen dat het bouwwerk van architect Pierre Cuypers uit 1878 totaal in de as werd gelegd. De brandweer uit Dokkum werd nog met een bluswagen met extra slangen en perslucht per veerboot aangevoerd maar dat mocht niet meer baten. Van het rijksmonument staan alleen de muren nog overeind en is de pastorie en bijgebouw aan de Kardinaal De Jongweg richting het dorp Buren behouden. De Sint Clemens was de enige katholieke kerk op Ameland. De andere kerken op Ameland hebben al hun hulp toegezegd.
Vermoedelijk is blikseminslag de oorzaak waardoor het vuur is ontstaan. De harde wind wakkerde dat nog eens extra aan.

Zie historie St. Clemenskerk via Amelandportal en foto's via Duun.nl 

01-02-2013

sns_reaal_logo.jpg

SNS genationaliseerd, aandeelhouders geld kwijt

DEN HAAG – Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft vanmorgen SNS Reaal genationaliseerd. Toezichthouder de Nederlandse Bank had een ‘deadline’ aan SNS om voor gisteravond 18.00 uur kapitaalsinjecties te vinden om zelfstandig uit de misère te komen. Dat is niet gelukt omdat de enige belangstellende eisen stelde dat de verliesgevende vastgoedportefeuille van SNS los gemaakt zou worden van de winstgevende bank- en verzekeringstak, waarbij het risico geheel bij de staat zou komen te liggen en de staat in bestuurlijke zin onvoldoende invloed kon uitoefenen binnen het overkoepelende SNS Reaal.

Dijsselbloem laat de beleggers in SNS-aandelen volledig in de kou staan en hun aandelen en achtergestelde leningen zijn waardeloos geworden. Totaal gaat het daarbij om 1,7 miljard euro van vooral grotere beleggers en voor een bedrag van 57 miljoen euro van 2500 kleinere particuliere beleggers.

Ook de andere Nederlandse banken moeten een veer laten van 1 miljard euro via een opgelegde rekening door Dijsselbloem. Dat vindt hij gerechtvaardigd omdat zij bij het omvallen van SNS nog meer kwijt geweest zouden zijn. De bankensector draagt ook bij via het depositogarantiestelstel voor spaartegoeden tot 100.000 euro. Tot dat bedrag zijn spaartegoeden veilig.

In de laatste maanden was al een ware ‘run’ op spaargeld ontstaan waarbij op sommige dagen zelfs tussen 500 miljoen en 1 miljard euro werd opgenomen aan spaartegoeden. Feitelijk had SNS geen kapitaal meer in bezit en was de situatie veel nijpender dan bij de ingreep bij DSB Bank.

SNS Reaal is in de problemen gekomen na de overname van Bouwfonds Properties in 2006. Daardoor was de vastgoedportefeuille groter geworden dan de bank en verzekeringstak samen.
De Nederlandse Staat stopt 3,7 miljard in de redding van SNS Reaal waardoor de tekorten op de EMU-regeling van 3 procent met 0,7 procent toeneemt. Vraag daarbij is of het kabinet gaat besluiten om nog meer te bezuinigen, waardoor de economie nog verder krimpt.

26-01-2013

ijssculptuur.jpg

IJssculpturen door brand in Chicago

CHICAGO – Een brand in een pakhuis in Chicago zorgde er voor dat de brandweer met waterkanonnen en 200 manschappen het vuur te lijf. Van het pakhuis bleef weinig meer over dan een karkas, maar de ijzige vorst zorgde voor fraaie ijssculpturen.
Kijk ook naar het filmpje van de NOS.
 

Fotoreportage: 1 foto's

20-01-2013

bulgarije-aanslag-dogan-525pixels.jpg

Hans van Baalen getuige van moordaanslag

SOFIA – Europarlementariër Hans van Balen (VVD) was zaterdag getuige van een moordaanslag op de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan, leider van de liberalen in Bulgarije. Volgens van Baalen liep hij net naar het podium omdat Dogan hem als spreker aankondigde.
De VVD’er was ooggetuige en zag het pistool van de verdachte herhaald ketsen waardoor Dogan aan een liquidatie ontsnapte en de aanvaller een vuistslag kon geven. De verdachte werd daarop tegen de grond gewerkt en ‘vakkundig’ door Bulgaarse parlementariërs in elkaar geschopt en geslagen, zo kon via het NOS Nieuws worden waargenomen.

< screenshot van de aanslag

02-01-2013

cbs-flex-vast_3ekw-2012.gif

Tijdelijke arbeid loont steeds minder

ALMELO – Dat arbeid steeds minder loont weet al een kleine dertig procent van de Nederlanders. De laatste decennia staat de arbeidsvergoeding al onder druk. Eerst door het zogenaamde polderen en de laatste jaren door de wereldwijde financiële crisis die is ontstaan door zakkenvullers in de Amerikaanse hypotheekmarkt die ook elders navolging vond. Het gevolg is het verleggen van het ondernemersrisico naar de al dan niet tijdelijke werknemers terwijl de lijst met rijken alleen maar toeneemt. Een modaal inkomen begint in Nederland met 32.000 euro bruto per jaar, maar de helft van de zogenaamde flexwerkers moet het doen met maximaal 21.000 euro bruto jaarlijks, waarvoor dan wel 40 uur per week gewerkt moet worden. In Nederland zijn 4,8 miljoen mensen afhankelijk van een flexbaan terwijl het aantal vaste arbeidsovereenkomsten in de laatste 10 jaar zakte van 75 naar 69 procent (CBS). Vooral onder de 35 jaar is dat het geval en onder de 25 jaar zakte het aantal vaste banen zelfs van 60 procent naar 40 procent.
Volgens de Europese statistische dienst Eurostat scoort Nederland daarmee het slechtst van de omliggende landen in de Europese Unie.
De Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker noemt het in de Telegraaf een bekend fenomeen dat zich in ons land sinds jaren ontwikkelt. “De ellende concentreert zich aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar werken mensen in kleine schoonmaakbaantjes of bijvoorbeeld als oproepkracht”, aldus Dekker.
Het aantal ZZP’ers nam in dezelfde jaren fors toe, maar ook daar zit de klad in qua betaling. Door de bouwcrisis zijn de uurvergoedingen drastisch afgenomen en vaak zelfs gehalveerd in de laatste vier jaar.
De loonontwikkeling in Nederland heeft tevens dramatische gevolgen voor het bestedingspatroon. Terwijl de export nog steeds groeit en er een positieve export/import verhouding bestaat, groeit de inflatie door stijgende consumentenkosten waardoor de nationale begroting, ondanks de miljardenbezuinigingen, niet onder de 3 procentnorm van de Europese Unie komt. Het kabinet Rutte-Samson dreigt daarmee in een neerwaartse spiraal te komen waardoor meer bezuinigingen in het verschiet liggen, maar het probleem niet oplossen.

01-01-2013

vuurwerk.png

Minder kopers voor vuurwerk

AMSTERDAM – Volgens een onderzoek in opdracht van de ING kopen steeds minder mensen vuurwerk. Volgens de enquete onder 68.000 ondervraagden gaf 84 procent niets uit aan vuurwerk. Dat was een jaar geleden 81 procent. De gemiddelde besteding steeg licht van 45 naar 47 euro. De tendens naar meer siervuurwerk zette wel licht door. Opnieuw werd de recordverkoop van 2009 niet gehaald. Toen werd voor 76 miljoen euro besteed en dit jaar ligt dat rond de 70 miljoen euro.
Het onderzoeksbureau Q&A kwam door middel van een studie onder 1600 respondenten met een vergelijkbare conclusie.
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) zegt dat er dit jaar wel evenveel vuurwerk over de toonbank is gegaan als vorig jaar. De vereniging baseert zijn conclusie op de verkopen bij een aantal grote importeurs. Dat hoeft dus nog niet zo te zijn, want de restvoorraad in de detailhandel kan zijn toegenomen. Wel geeft BPN toe dat de verkoop de laatste jaren stabiliseert. Ook geeft BPN aan dat in 10 jaar tijd de verhouding tussen knalvuurwerk en siervuurwerk is veranderd van fiftyfifty naar 80 procent siervuurwerk.
Vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag.

De jaarwisseling was rustiger dan in voorgaande jaren en leidde nergens in Nederland tot extreme problemen. Voordeel daarbij was de weersomstandigheid. De regen hield de mensen niet lang op straat. Wel moest de brandweer veel uitrukken voor kleine brandjes, zoals heggen en kliko’s die door vuurwerk in brand geraakten.

(c) 2024 Stichting Tubbig Nieuws || Powered by Sunshine IT
website statistieken